Στην Αθήνα θα παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για όσο διάστημα εξακολουθούν να καίνε τα μέτωπα της φωτιάς σε συνδυασμό με το νέο κύμα καύσωνα που θα πλήξει την Ελλάδα και για το λόγο αυτό ακυρώνει κάθε πολιτική δραστηριότητα εκτός πρωτευούσης που ήταν προγραμματισμένη να παραστεί.

Καταρχάς σήμερα ακύρωσε την επίσκεψη στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, όπου είχε κανονιστεί να παρευρεθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον Δήμο Μεσσήνης, για την πρώτη παρουσίαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

Παράλληλα όπως μαθαίνουμε δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει ούτε τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Ρώμη και Κάιρο. Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να μεταβεί την Δευτέρα στην Ιταλία ως προσκεκλημένος της Ιταλίδας ομολόγου του Τζόρτζιας Μελόνι, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για το μεταναστευτικό. Ωστόσο τα ανεξέλεγκτα μέτωπα των πυρκαγιών τον αναγκάζουν να ματαιώσει το ταξίδι.

Το γραφείο του προέδρου της κυβέρνησης θα αναβάλλει παράλληλα και το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Αίγυπτο που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος γύρισε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, όπου είχε μεταβεί για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Μάλιστα μόλις έφθασε στην Αθήνα μετέβη κατευθείαν στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ενώ έχει συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακολούθως όσο το δυνατόν των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος, γι’ αυτό όπως έχει τονίσει και ο ίδιος «είναι πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Κάθε καλοκαίρι ο φόβος της κυβέρνησης είναι οι πυρκαγιές και το να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής, ιδίως όταν κατά το παρελθόν υπήρξαν φωτιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς όπως για παράδειγμα την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο αλλά και την περίοδο διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα με το Μάτι.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, «είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι. Φωτιές είχαμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημα είναι πώς θα μπορέσουμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές τις οποίες θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες».