Η καλή εικόνα που εμφάνιζαν τα πύρινα μέτωπα μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αντιστράφηκε πλήρως το απόγευμα, καθώς οι αναζωπυρώσεις σε Μάνδρα και Μέγαρα, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που έτρεχαν και δεν προλάβαιναν να σβήνουν.

Αρχικά μήνυμα του 112 καλούσε σε εκκένωση 4 περιοχών και συγκεκριμένα από Άγιο Σωτήρα, Παλαιουκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι για να εκκενώσουν προς Οινόη.

Λίγο αργότερα όμως και αφού η φωτιά είχε κάψει σπίτια στον Άγιο Σωτήρα, τα μηνύματα του 112 συνέχιζαν να έρχονται ακατάπαυστα. Πρώτα για την εκκένωση της Οινόης και έπειτα για Άγιο Ιωάννη Κορακά, Άγιο Παντελεήμονα και Κιάφα.

Έκαψε σπίτια στον Άγιο Σωτήρα

Η φωτιά πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις, έκαψε ξερόχορτα που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή και προχώρησε μέχρι τα σπίτια. Εθελοντές και πυροσβέστες προσπάθησαν να κατευνάσουν την ορμή της φωτιάς, η οποία όμως έκαψε σπίτια στον Άγιο Σωτήρα.

Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης

Εκ νέου στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ενημερωθεί για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα πυρκαγιών που ήταν σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στη Δυτική Αττική.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Σημειώνεται, ότι η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα μετατίθεται για το επόμενο διάστημα ενώ ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταγραφής ζημιών – 60 «κόκκινα» κτίρια

Από την Τρίτη κιόλας έχει αρχίσει η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου βέβαια παρέχεται σχετική άδεια από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, είκοσι τέσσερα κλιμάκια, με τη συμμετοχή 54 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, ξεκίνησε και προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής υπό την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Μέχρι τώρα, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές των πληγέντων κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, εντοπίζοντας ανά Δήμο τα παρακάτω:

Δήμος Σαρωνικού, 51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, 74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.
Δήμος Μεγαρέων, 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 1 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση.

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 151 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων Δήμων, (α) 60 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Τέλος, αν και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας των αυτοψιών, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων

Λακωνία: Σοβαρή αναζωπύρωση στο εκκλησάκι του Άι Γιαννάκη

Παράλληλα, και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στη Λακωνία παρουσίασε σήμερα σοβαρή αναζωπύρωση. Η φωτιά βρισκόταν το απόγευμα κοντά στο εκκλησάκι του Άι Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό, στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, Παρασκευή 21/07

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: «Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες»

Στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ανέφερε πως «το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 62 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο».

Παράλληλα τόνισε σχετικά με τις; αναζωπυρώσεις: «Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επίγειες και εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα μεταξύ αυτών και τα 4 από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα, από αέρος 4 αεροσκάφη 1 ελικόπτερο.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές και επιχειρούν 3 αεροσκάφη 2 ελικόπτερα».