Την προθέσεις του για τη διεκδίκηση της προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοινώνει σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι από γνωστό χώρο εκδηλώσεων στην περιοχή του Ψυρρή, ο βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα είναι το δεύτερο στέλεχος που θα δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία μετά την Έφη Αχτσιόγλου που προέβη σε ανάλογη κίνηση προ ημερών.

Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και ο στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς. Άγνωστο παραμένει το τi θα πράξει μέχρι στιγμής ο Παύλος Πολάκης που φέρεται να θέλει κι αυτός να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Όσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν αρχές Σεπτεμβρίου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, επιβεβαιώθηκε η απόφαση για τον οδικό χάρτη και τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, που θα και την εισήγηση του εν λόγω οργάνου στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή.

Βάσει του οδικού χάρτη που έχει καθοριστεί και μένει να «κλειδώσει» το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ζητούν τη μετάθεση του συνεδρίου και την εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο, μετά δηλαδή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου. Μια τέτοια πρόταση υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6. Μετατόπιση των διαδικασιών για τον Νοέμβριο ζητά και ο Παύλος Πολάκης, ενώ ο Νίκος Παππάς επιθυμεί μια μικρή παράταση. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να παρέμβει ανοιχτά στις διαδικασίες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις και από την αμφισβήτηση του οδικού χάρτη, αφού θεωρεί αδιανόητο να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο για πέντε μήνες.