Η προσαρμοστικότητα που έχει επιδείξει πολλές φορές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μείνει στην ιστορία. Ο Τούρκος Πρόεδρος σήμερα θα σφίξει το χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο μέχρι πρόσφατα δεν ήθελε όπως έλεγε ο ίδιος να δει στα μάτια του και όπως όλα δείχνουν το Βίλνιους της Λιθουανίας θα αποτελέσει την βάση επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με θετικό πρόσημο.

Στις 12 το μεσημέρι, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίπλα του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα και απέναντι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του Τούρκου Προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά αλλά όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ο χρόνος αυτός πολλές φορές δεν αποδεικνύεται αρκετός.

Στο Βίλνιους θα υπάρχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι οι κόκκινες γραμμές είναι απαραβίαστες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δυο χώρες και μάλιστα γειτονικές δεν πρέπει να συζητούν.

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου, τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», δήλωσε χθες από το Βίλνιους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πλέον η ευκαιρία να χαραχτεί ένας οδικός χάρτης ώστε αν υπάρχει η διάθεση από την Τουρκία να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες και από την άλλη να ανοιχτούν δίαυλοι επικοινωνίας και οικονομικής συνεργασίας.

Και βεβαίως να διατηρηθεί η ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο μέσα από το θετικό momentum που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική για την Ελλάδα τόσο σε επίπεδο επαφών του πρωθυπουργού, ενώ και η παρέμβασή του στη Σύνοδο όπου έθεσε το μείζον θέμα του Μεταναστευτικού αλλά και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα εκτός από το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόδρο, την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, συζήτησε το θέμα του Φρέντι Μπελέρη. Έθεσε, μάλιστα, στον Έντι Ράμα την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.