«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, είναι το εμπόδιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά είναι και ο πυλώνας μίας προοδευτικής διεξόδου για την κοινωνία. Γιατί η κοινωνία μας, έχει ανάγκη την πρόοδο» τόνισε στην παρθενική του εμφάνιση ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Ακολούθως ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για το έργο που πρόσφερε στη χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα αγωνιστούμε για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών. Ευχαριστούμε τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκαν όρθιοι. Οφείλω όμως να ευχαριστήσω και τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του και την παρακαταθήκη που κληροδοτεί και στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κοινωνία. Ήταν αυτός που έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας».

Πρόσθεσε δε, ότι «εμείς δεν είμαστε από τζάκια, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής και δεν έχουμε εξάρτησης από την καρέκλα ή από τα συμφέροντα. Με το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα των πολιτών. Εμείς θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση για όλο τον λαό»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση για όλο τον λαό» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος κατά την διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στο Κοινοβούλιο με τη νέα του ιδιότητα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αφού ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμβολή του στην ηγεσία του κόμματος και στην πρόοδο της χώρας, όπως είπε, επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως «έρχεται σήμερα και δίνει λύσεις σε αποτελέσματα που δημιούργησε η ίδια ή δεν μπόρεσε να λύσει».

Κατά τον ίδιο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. «Το market pass και το youth pass δεν είναι λύση της ακρίβειας, αλλά αποδοχή της ακρίβειας» ήταν τα λόγια του. Παράλληλα έκανε μνεία σε μια σειρά από ζητήματα όπως αυτό της ακρίβειας «που δεν είναι μόνο εισαγόμενη», των χαμηλών μισθών και των ελλείψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ, ενώ διογκωμένο παραμένει το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. «Δεν ακούσαμε τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που με τον πτωχευτικό της κυβέρνησης και το σχέδιο της για τις τράπεζες δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες πολίτες» σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα κινηθεί σε τρεις άξονες: «Θα ασκήσει αντιπολίτευση και θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, θα συγκροτήσει πρόταση κυβερνητικής διεξόδου και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και τις προοδευτικές ιδέες. Το κόμμα μας έχει απολύτως διαφορετική πολιτική πρόταση από τη ΝΔ, που βασίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Ισχυρή σύγχρονη καινοτόμο πολιτεία που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους.
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση με συντεταγμένο σχέδιο για την οικονομία του πραγματικού προϊόντος, ώστε η ευημερία να αφορά μία πλουραλιστική αγορά και όχι διασπάθιση και μοίρασμα δημόσιου χρήματος για λίγους.
  • Διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά (ενέργεια, νερό, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υγιές περιβάλλον). Προφανώς πρέπει άμεσα να μεταφερθούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ήταν που δεν ψήφισε την τροπολογία που φέραμε λίγο πριν τις εκλογές».

Τέλος είπε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις αρχές της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, τόνισε ότι η πρόταση του κόμματός του έχει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων, την υπεράσπιση της γνώσης και του πολιτισμού, τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, τα δικαιώματα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση».