Ένσταση μπορεί να υποβάλλει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, οποιοσδήποτε νομίζει ότι υπάρχουν παρανομίες στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Αυτό ανέφερε ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, σχολιάζοντας την υπόθεση του κόμματος «Σπαρτιάτες» και της σχέσης του με τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.

Τα επιτελεία των κομμάτων, σύμφωνα με τον Alpha, έχουν ξεκινήσει σχετική έρευνα ώστε να στοιχειοθετήσουν τη σχέση αυτή και έπειτα να απευθυνθούν στο εκλογοδικείο. Πρώτο βήμα να προκύψουν τα νομικά ερείσματα που θα αποδεικνύουν στενές σχέσεις στελεχών του κόμματος των Σπαρτιατών με τους «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις και εμφανίσεις τους, πέντε από τους δώδεκα βουλευτές που εξέλεξαν οι «Σπαρτιάτες» ήταν στελέχη και του κόμματος «Έλληνες» που είχε ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης το 2020, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Καλαμάτα, εμφανίστηκαν αφίσες του κόμματος «Σπαρτιάτες» με τη φωτογραφία του καταδικασμένου πρώην Χρυσαυγίτη.

Ο Κώστας Χρυσόγονος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αν τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το ελληνικό σώμα τον έχει κατάδικος, τότε υπάρχει κώλυμα συμμετοχής του κόμματος αυτού στις εκλογές. Μια από αυτές τις παρανομίες θα μπορούσε να είναι η ανακήρυξη συνδυασμών κόμματος του οποίου η πραγματική ή υποκρυπτόμενη ηγεσία αποτελείται από πρόσωπα καταδικασμένα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνει: «Νομίζω ότι διατυπώθηκαν με πολλή μεγάλη θέρμη οι ευχαριστίες εκατέρωθεν και ενθουσιασμός πολιτικός γι’ αυτήν την ταύτιση. Αυτό δείχνει πράγματι ότι καταστρατηγήθηκε η απαγόρευση συμμετοχής συνδυασμών οι οποίοι συνδέονται με πρόσωπα που εμπίπτουν σε απαγορεύσεις του νόμου