Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών μεταδίδουν και σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιτυγχάνοντας μία ξεκάθαρη νίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί τώρα να σχηματίσει μία σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε περισσότερο από 40% των ψήφων, κερδίζοντας εμφατικά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την αριστερή παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που συγκέντρωσε λιγότερο από 18%, καταγράφοντας ακόμη χειρότερη επίδοση απ’ ότι στις πρώτες εκλογές. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να κοστίσει στον Τσίπρα την ηγεσία του κόμματος», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Όμως, παρά την εκλογική επιτυχία», προσθέτει «ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες του. Στο εσωτερικό, πρέπει να εκσυγχρονίσει το προβληματικό ελληνικό σύστημα υγείας – κάτι που υποσχέθηκε και στην προεκλογική του εκστρατεία. Το κράτος πρόκειται επίσης να εξορθολογιστεί περαιτέρω και να ψηφιοποιηθεί. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει ότι δεν ακολουθεί πολιτικές φιλικές μονάχα προς τις επιχειρήσεις, αλλά ότι η πρόοδος της χώρας αφορά και τους πολίτες. Οι Έλληνες εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των φτωχότερων πολιτών στην Ευρώπη μετά τη σοβαρή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα. Και τέλος, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, καλείται να διαχειριστεί τον επανεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε επανειλημμένα απειλήσει τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια».

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Μετά από πέντε εκλογικές ήττες, είναι πιθανό να τεθεί ζήτημα για τη μελλοντική ηγεσία του κόμματος. Υπήρχαν ήδη εκκλήσεις για παραιτήσεις μετά τη δραματική κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο, το κόμμα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Τσίπρα. Ενώ υπάρχουν γνωστοί, δημοφιλείς πολιτικοί στις τάξεις του, κανένας από αυτούς δεν έχει προετοιμαστεί επίσημα για ηγετικό ρόλο μέχρι στιγμής».

«[…] Ο Μητσοτάκης επικρίθηκε, μεταξύ άλλων, για τις υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων με βάρκες στα τουρκικά ύδατα, για το καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Μάρτιο με 57 νεκρούς και για διάφορα σκάνδαλα. Ωστόσο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δυσκολεύτηκε να αντιταχθεί στην πορεία της Ν.Δ. Στην προεκλογική εκστρατεία προσπάθησε να επισημάνει τις κοινωνικές συνέπειες του πληθωρισμού για πολλούς ανθρώπους λόγω των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Αφ’ ότου ψήφισε την Κυριακή, ο Τσίπρας προειδοποίησε για μια “ανεξέλεγκτη κυβέρνηση” υπό τον Μητσοτάκη».

Όσον αφορά στις επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει: «η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε μετά από χρόνια πολιτικών λιτότητας. Η ανεργία μειώθηκε, η οικονομική ανάπτυξη έφτασε στο 6% το 2022, το ποσοστό των επενδύσεων αυξήθηκε και ο τουρισμός αναπτύσσεται κι άλλο φέτος. Ο Μητσοτάκης είχε επίσης τονίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως μείωσε περισσότερους από 50 φόρους».

«Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Τις επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπογραμμίζει και ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, επισημαίνοντας ότι «ο Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης, της φορολογικής ελάφρυνσης, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας».

«Η Ελλάδα, άλλοτε χώρα της κρίσης, βρισκόταν το 2015 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας υπό την τότε κυβέρνηση Τσίπρα. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών της και στη μείωση του χρέους της. Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφαία ομάδα των κρατών της Ε.Ε. από το 2021. Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 44% από τότε που ανέλαβε ο Μητσοτάκης και η χώρα μείωσε τον δείκτη χρέους της ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ε.Ε. την τελευταία διετία. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών. Μειώθηκαν οι φόροι εισοδήματος και οι εταιρικοί φόροι. Η χώρα σημείωσε επίσης ταχεία πρόοδο στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης».

Ο ανταποκριτής του RND σχολιάζει ακόμη ότι «οι εκλογές δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής». Ταυτοχρόνως, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εν τέλει κόστισε στο κόμμα: «η πρόταση του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για “αλλαγή” δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Ο Τσίπρας επικεντρώθηκε κυρίως σε επιθέσεις κατά του Μητσοτάκη και των συντηρητικών, χωρίς να δηλώσει με σαφήνεια τι ήθελε να κάνει διαφορετικά. Έτσι σήμερα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του συγκριτικά με τις εκλογές του 2019».