Με τον νέο κύκλο των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίζεται δυναμικά – σήμερα θα επισκεφτεί το Λουτράκι και την Κόρινθο- το γαλάζιο επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση μελετώντας αναλυτικά τις κοινωνικές ομάδες που βάζει στο στόχαστρο στον δεύτερο αυτό γύρο των εκλογών της 25ης Ιουνίου, τις περιοχές – «κλειδιά» όπου η γαλάζια παράταξη θέλει να ενισχύσει τα ποσοστά της αλλά και παροτρύνοντας τους πολίτες να ψηφίσουν πρώτα και μετά να πάνε για μπάνιο στις παραλίες. Και αυτό γιατί στα κομματικά επιτελεία επικρατεί ανησυχία για πιθανά μεγάλα ποσοστά αποχής λόγω του καλοκαιριού με τους εργαζόμενους στον τουρισμό να έχουν αναλάβει ήδη καθήκοντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι οι κάλπες θα είναι άδειες, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να τις γεμίσουν με ολοένα και περισσότερα ψηφοδέλτια της ΝΔ, επαναβεβαιώνοντας το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αλλά και δίνοντας εντολή αυτοδυναμίας στην γαλάζια παράταξη, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα.

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο τα ειδικά κοινά

Η «ακτινογραφία» του εκλογικού αποτελέσματος της κάλπης της απλής αναλογικής έδωσε πολύτιμα στοιχεία στο επιτελείο της ΝΔ για το πώς θα κινηθεί τις επόμενες 4 εβδομάδες, προκειμένου να τονώσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της και να κερδίσει επιπλέον ψηφοφόρους.

Η γαλάζια παράταξη επικράτησε στις λαϊκές συνοικίες που θεωρούνταν «κάστρο» της κεντροαριστεράς, υπερψηφίστηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 54% των αυτοαπασχολούμενων έναντι του Αλέξη Τσίπρα που έλαβε μόλις το 17,3%, ενώ συντριπτικά ήταν τα ποσοστά της ΝΔ και στις αγροτικές περιοχές λαμβάνοντας 47,5% έναντι 13,4% του ΠΑΣΟΚ και 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα σύμφωνα με τα σύμφωνα με τα exit polls στους ιδιωτικούς υπαλλήλους επικράτησε με μικρή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,1% έναντι 27,8% της ΝΔ, ένα στοιχείο στο οποίο εστιάζει η Πειραιώς υπογραμμίζοντας το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για καλύτερους μισθούς για όλους.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στοιχεία που δείχνουν πώς ψήφισαν οι νέοι και αυτό γιατί έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ΝΔ, καθώς στις ηλικίες 17-24 ετών την γαλάζια παράταξη εμπιστεύτηκε το 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8%, 10,5% το ΠΑΣΟΚ, 6,4% το ΚΚΕ, 5,9% την Ελληνική Λύση, 5% το ΜέΡΑ 25 και 6% την Πλεύση Ελευθερίας. Στην αμέσως επόμενη ηλιακή ομάδα, 24-35, υπήρχε ξανά επικράτηση της ΝΔ με 30,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 27,4%. Το ΠΑΣΟΚ, από την συγκεκριμένη ομάδα, έλαβε το 10,8%, το ΚΚΕ 8,3%, η Ελληνική Λύση 5,6%, η Μέρα25 6,7% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,8%.

«Κωδικός» αναποφάσιστοι

Οι «αναποφάσιστοι», όταν έφτασαν τελικά στην κάλπη της 21ης Μαΐου, κατά 51,3% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9.6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελληνική λύση. Δεδομένου ότι οι εκλογές είναι σαν την κινούμενη άμμο στο στρατηγείο της Πειραιώς ρίχνουν το βάρος και στη μερίδα αυτή των ψηφοφόρων εκτιμώντας ότι είναι αυτή που ανατρέπει τις ισορροπίες και συνεπώς απαιτείται μεστός προγραμματικός λόγος για να πειστούν ότι η ΝΔ διαθέτει την μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Για αυτό στις ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται στο μέλλον και στο όραμά του για την Ελλάδα του 2027 και δεν αναλώνεται σε στείρες αντιπαραθέσεις απλά αρκείται στο να αποκαλύπτει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αιχμή την φορολογική πολιτική, μία ατζέντα που αποκαλύπτεται σταδιακά από τις δηλώσεις των στελεχών και των δύο κομμάτων.