Newsroom

Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται η βραδιά για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25, καθώς το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών όχι απλώς φέρεται να μένει εκτός Κοινοβουλίου, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να τον περάσει σε ψήφους ακόμη και το άσημο κόμμα «Νίκη» του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 θυμίζουμε ότι από τις αρχές του έτους εμφανιζόταν να μένει εκτός Κοινοβουλίου βάσει των δημοσκοπήσεων, ωστόσο ανέβασε τα ποσοστά του μετά την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ακολούθως όμως εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών λαθών, θέσεων που φόβισαν τους πολίτες και αλαζονικής συμπεριφοράς, απέτρεψε τους ψηφοφόρους από το να επιλέξουν το ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης έχασε σημαντικό μέρος της δυναμικής του όταν άρχισε να μιλάει για παράλληλα νομίσματα και σχέδια πληρωμών τύπου «Δήμητρα», ενώ ήταν ο νευρικός απ’ όλους τους πολιτικούς στο ντιμπέιτ. Αρκετές φορές έχανε τα λόγια του ενώ εμφάνισε και στιγμές αλαζονείας. Όταν ρωτήθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση και με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι το πιο εύκολο ερώτημα που μπορούσατε να κάνετε», υπονοώντας «μην ανησυχείς, το ‘χω ως απάντηση». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα πρόσθετε για τον εαυτό του ότι «μιλάτε με τον πιο φιλελεύθερο άνθρωπο που μπορεί να υπάρξει».

Επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση «ας ξεπεράσουμε το παρελθόν» ενώ χρησιμοποίησε πολλάκις κάποια αφηρημένα σχήματα, όπως για παράδειγμα τα περί κοινωνικού ελέγχου με «συμβούλια κληρωτών πολιτών, όπως στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία». Επίσης, το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας που είχε καταφέρει να εκλέξει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, κάτι που είχε επιτύχει στις προηγούμενες εκλογές του Ιουλίου 2019. Ειδικότερα, από τα 9 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πέντε ήταν γυναίκες και τέσσερις άνδρες. Στην πορεία όμως αποχώρησαν τρεις απ’ αυτές, με τις δύο μάλιστα να προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, οικογενειοκρατία και νεποτισμό εκ μέρους του γραμματέα του κόμματος.

Ο ίδιος ο πολιτικός αρχηγός όμως επιχειρούσε τεχνηέντως να αποφεύγει τέτοιου είδους συζητήσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και επιλέγει να ρίχνει βάρος στα προαναφερθέντα μελλοντικά εναλλακτικά σχέδια τύπου… «Δήμητρα», τα οποία όπως αναφέρει θα εφαρμοστούν εάν κλείσουν οι τράπεζες, ξυπνώντας εκ των πραγμάτων μνήμες από το δραματικό καλοκαίρι του 2015.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο