Ολοκληρώθηκε η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, με στόχο η χώρα να συνεχίσει την πορεία της στον δρόμο της ανάπτυξης.

«Ζητώ ισχυρή εντολή κατά συνέπεια θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Η ισχυρή ΝΔ δεν είναι μια εντολή να κάνει ότι θέλει αλλά έχω δείξει ότι μπορώ να συνθέτω και στελέχη της ΝΔ να προέρχονται και από άλλους χώρους.

Μάθαμε ότι πρέπει να συγκρουόμαστε ακόμα πιο επίμονα με τις εστίες ωχαδερφισμού που θα κρατήσουν την Ελλάδα πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος έχει μάθει να βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο» κι όχι «μισοάδειο» όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απέκλεισε τα οποιαδήποτε σημεία σύγκλησης με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Εκφράζω την ελπίδα ότι η Τουρκία πρέπει να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα»

«Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα εκφράσω προτίμηση. Πιστεύω ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι ριζωμένος σε όλο το πολιτικό κατεστημένο.

Όμως, μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και εκφράζω την ελπίδα ότι η Τουρκία πρέπει να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την ΕΕ. Μια και μόνο διαφορά υπάρχει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Φυσικά και θα καλέσω να συγχαρώ και θα επιδιώξω συνάντηση.

Ο βασικός πυρήνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την οικοδόμηση στέρεων συμμαχιών και την ανάδειξη της Ελλάδας ως παίκτη δεν αλλάζουν ως προς την δικιά μας κυβέρνηση. Μακάρι να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για να υπάρξει εκτόνωση. Δεν είμαι αφελής και είμαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο», απάντησε σε ερώτηση για το αν θα επιδιώξει συνάντηση με τη νέα ηγεσία που θα προκύψει κι αν θα επιμείνει να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στην Ελλάδα.

«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν είναι δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού»

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης του πρώτου με τον τρίτο απάντησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει και τις εξελίξεις μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι ο μεγάλος νικητής.

«Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί τον ίδιο για πρωθυπουργό και αυτό το χαρακτήρισε περιφρόνηση στην βούληση του ελληνικού λαού. Είπε ακόμα ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον θεωρεί δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα πατούσαμε πάντα το φρένο και δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας».

«Πιστεύω είπε ακόμα ότι υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πολλών ψηφοφόρων. Με πολλούς από αυτούς βρεθήκαμε μαζί στην μάχη κατά του λαϊκισμού. Θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για το έργο που έγινε και για εμένα ως πρωθυπουργό. Εμείς βλέπουμε το ποτήρι της χώρας μισογεμάτο και ένας ψηφοφόρος λίγο άδειο. Ανδρουλάκης και Τσίπρας το βλέπουν εντελώς άδειο. Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε από την πρώτη στιγμή την διαχωριστική γραμμή. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ότι δεν τον κάλεσα ποτέ. Δυο φορές τον έχω καλέσει. Λέει ψέματα. Όταν λέει ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης εννοεί όχι Μητσοτάκης. Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη», συμπλήρωσε.

«Η ΕΥΠ πρέπει να παρέχει πληροφόρηση στην πολιτική ηγεσία»

«Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη είπε για τις παρακολουθήσεις και θύμισε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο ακέραιο. Και όπως τόνισε ενισχύθηκε η ΕΥΠ. Η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Η δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει και για διαλευκάνει την υπόθεση. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Βρέθηκα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της στην προσφυγική κρίση. Η ΕΥΠ πρέπει να παρέχει πληροφόρηση στην πολιτική ηγεσία», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν μπορώ είπε αναφερόμενος στο κράτος δικαίου να μας κουνάει το δάχτυλο ο κ. Τσίπρας και να έχει δίπλα του τον αμετάκλητα καταδικασμένο 13-0 κ. Παππάς και να συμπεριφέρεται σαν να είναι μια ηλιόλουστη Κυριακή. Μίλησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για δικαιοσύνη τύπου Τσαουσέσκου».

Απαράδεκτη και αδιανόητη η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη

Απαράδεκτη κι αδιανόητη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

«Αυτό που έγινε με τον Φρέντι Μπελέρι είναι απαράδεκτο και αδιανόητο, είπε και έκανε αναφορά στην επίσκεψη του στην Χειμάρρα. Θα είμαστε πάντα αρωγός στην μειονότητα. Το έχω πει και στον ίδιο τον Ράμα. Αν συνεχιστεί αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη. Αν συνεχιστεί θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», σημείωσε.

Αναφορικά με την Τουρκία και το ενδεχόμενο για θερμό επεισόδιο είπε: «Δεν βλέπω θερμό επεισόδιο αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Οι εκλογές να αποτελέσουν ευκαιρία αναστοχασμού για την Άγκυρα. Εμείς δεν θέλουμε να μας απασχολεί συστηματικά η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας. Είμαστε πάντα έτοιμοι και για το καλύτερο και για το χειρότερο.

Το ποιος θα ηγηθεί στην χώρα αποκτά και γεωπολιτική σημασία. Ποιος δηλαδή μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την σταθερότητα στην χώρα. Οι πολίτες έχουν κρίνει και έχουν συγκρίνει».

Ακόμα σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Είναι απολύτως λογικό να γίνεται από μια ανεξάρτηση αρχή. Γι αυτό και ζήτησα να υπάρξει μια τέτοια κοστολόγηση είτε από το ΓΛΚ είτε από την ΤτΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει γιατί γνωρίζει ότι αν κοστολογηθεί είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί.

Κατά συνέπεια, η ανεξάρτητη κοστολόγηση θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη. Ξανακάνω την πρότασή μου και περιμένω ακόμα απάντηση αντί για σιωπή. Θα έχετε δει την δυσκολία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Στόχος δικός μας είναι η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα. Γιατί δεν το στέλνει σε έναν από τους οίκους αξιολόγησης. Δεν θα δούμε την επενδυτική βαθμίδα με το κιάλι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η θέση της κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν αλλάζει

«Έχω εκφράσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την θέση της κυβέρνησης και για τις πολεμικές αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Ειδικά για το τελευταίο έχουμε πιο ισχυρά νομικά επιχειρήματα και στην επίλυση αυτής της εκκρεμότητας αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Η θέση της κυβέρνησης δεν αλλάζει ούτε κατ΄ελάχιστον», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. 

Λύση στην ακρίβεια οι μόνιμες λύσεις, όπως αυξήσεις μισθών και συντάξεων

«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη αλλά δεν μπορούμε να την κρύψουμε κάτω από το χαλί», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ήδη, είπε ότι «ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και έχουμε έναν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Το Market Pass ήταν ένα προσωρινό μέτρο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Όσο χρειαστεί θα συνεχιστεί. Η μόνιμη λύση είναι η στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών μέσω της αύξησης μισθών αλλά και των φοροελαφρύνσεων. Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα υποχωρήσει αλλά οι μειώσεις μισθών και φόρων είναι μόνιμες.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να στηρίξουμε την αγορά εργασίας και όταν ακούω επιχειρηματίες να γκρινιάζουν γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό η απάντηση είναι μια: Αυξήστε τους μισθούς για να βρείτε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «χρήσιμο εργαλείο» το Καλάθι του Νοικοκυριού. 

Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει

Χαρακτήρισε «μεγάλη κατάκτηση» το επιτελικό κράτος και «παρακαταθήκη» για όποιον καθίσει στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Θα υπάρξουν βελτιώσεις» είπε, αλλά και «η δημιουργία νέων υπουργείων για να καταδείξουμε τη σημασία που δίνουμε σε συγκεκριμένους τομείς. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει», είπε.

Ο βασικός λόγος που είχαμε υψηλό πληθωρισμό ήταν οι τιμές της ενέργειας

Για τον πληθωρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο βασικός λόγος που είχαμε υψηλό πληθωρισμό ήταν οι τιμές της ενέργειας. Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε με το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένας ουδέτερος όρος αλλά θα φερει χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Επενδυτές δεν ακουμπούσαν την Ελλάδα γιατί δεν είχε επενδυτική βαθμίδα. Η ΝΔ και η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Ήδη τα ομόλογα διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα κανείς δεν θα δώσει στην Ελλάδα μια δεύτερη ευκαιρία». 

«Ήμασταν από τους συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για την μείωση της φορολογίας»

Για το φορολογικά ζητήματα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ήμασταν από τους συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για την μείωση της φορολογίας. Σε κάποια πεδία όπως η γονική παροχή κάναμε και παραπάνω».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής ισορροπίας. Μείωση του ΦΠΑ δεν θα ωφελήσει αυτή την στιγμή. Οι χώρες που το έκαναν την πάτησαν. Αν θέλουμε να στηρίξουμε τους καταναλωτές αυτό θα γίνει με την βελτίωση του διαθεσίμου εισοδήματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις χιλιάδες ρυθμίσεις που έγιναν, αλλά και να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Αυτό που τους ενώνει όλους είναι να φύγει ο Μητσοτάκης»

«Αυτό που τους ενώνει όλους είναι να φύγει ο Μητσοτάκης», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επόμενη κυβέρνηση και την σύνθεσή της και απάντησε:

«Για την επόμενη κυβέρνηση όπως θα είδατε αυτή την 4ετια δεν έκανα ριζικούς ανασχηματισμούς. Πιστεύω ότι υπήρχε μια αξία να παραμένουν στη θέση τους οι υπουργοί. Στην επόμενη 4ετια θα δείτε πιο τολμηρές και ριζικές αλλαγές».