«Θα τείνω χείρα φιλίας σε όποιον εκλεγεί από τον τουρκικό λαό και θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τη δυναμική που έχει εδραιωθεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Αλλά δεν είμαι αφελής», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Associated Press ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Αλλά ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπληρώνει.

«Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες. Θα επικεντρωθούμε στις ισχυρές συμμαχίες μας», συνεχίζει ο ίδιος για τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Αλλά και πάλι, πρέπει, ξέρετε, πρέπει να φροντίσω να είμαι έτοιμος, ξέρετε, για μια νέα περίοδο έντασης μετά τις εκλογές».

«Με τον ίδιο τρόπο που το αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα. Εννοώ ότι κάποια στιγμή, ξεκαθαρίζουμε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Θα οικοδομήσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας στάση. Και πάλι, εύχομαι να μην χρειαζόταν να ξοδέψω, ξέρετε, πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την άμυνα, αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που επίσης, ξέρετε, ότι συμπεριφέρεται επιθετικά», συνέχισε.

Μεταναστευτικό

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Έχετε πει ότι η μεταναστευτική σας πολιτική είναι σκληρή αλλά δίκαιη, αλλά έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις, μεταξύ άλλων από διεθνείς οργανισμούς για τα δικαιώματα. Εάν επανεκλεγείτε, υπάρχει κάτι στη μεταναστευτική σας πολιτική που θα αλλάζατε;», ρωτήθηκε και απάντησε:

«Θα συνεχίσουμε με την ίδια προσέγγιση να διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και με σκληρή αλλά σταθερή μεταναστευτική πολιτική, εννοώ ότι απλά δεν έχουμε μια πολιτική ανοιχτών θυρών όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε πλήρως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση. Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε επιτέλους ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει με την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Αλλά αυτό και πάλι δεν είναι αρκετό».

Θα χτίσουμε τον φράχτη μας στα βόρεια σύνορά μας. Και πάλι, θέλω να το καταστήσω πολύ σαφές: δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Αντιστρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοιχτών θυρών, η οποία οδήγησε στο να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Επενδυτική βαθμίδα

«Εάν επανεκλεγούμε, ναι, είμαι πεπεισμένος ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του έτους. Εάν, ωστόσο, έρθει άλλη κυβέρνηση, και θα το πω πολύ ωμά, αν, ξέρετε , ο Σύριζα προσπαθεί να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχουν πει ότι θα κάνουν — θέλουν — να κάνουν, αυτό θα οδηγήσει όχι απλώς στην εγκατάλειψη, οριστική εγκατάλειψη της ιδέας της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και σε μια πιθανή υποβάθμιση, μια βέβαιη υποβάθμιση της οικονομίας μας», τόνισε ακόμη.