Ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της χώρας ανοίγει σήμερα με την προκήρυξη των εκλογών και την διάλυση της Βουλής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη διάλυση της Βουλής και στη συνέχεια θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο.

Λίγο μετά τη αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχωρά στην προκήρυξη των εκλογών. Κι αυτό γιατί  τυπικά δεν έχει λήξει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης πρέπει να επικαλεστεί έναν εθνικό λόγο για να γίνουν εκλογές στις 21 Μαΐου.

Ο λόγος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η οικονομία και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Θα τονίσει ότι χρειάζεται ανανέωση της λαϊκής εντολής έτσι ώστε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας στη χώρα.

Θα επισημάνει ότι τήρησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέχρι τέλους ακόμα και το ότι δεν θα προχωρούσε για λόγους σκοπιμότητας σε πρόωρες εκλογές.

Οι δυο νέοι υπουργοί

Ήδη με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανέλαβε και επίσημα την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ η κα Καλλιόπη Σπανού θα αναλάβει υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, αντικαθιστώντας τον Μάκη Βορίδη.

Η κυρία Σπανού, είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διατελέσει Συνήγορος του Πολίτη. Η ορκωμοσία της θα γίνει την Κυριακή, στις 18.00.

Η απόφαση μήνυμα-ενότητας στην βάση της ΝΔ

Από την στιγμή που έφτασε στην Καλαμάτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρώην πρωθυπουργός και Μεσσήνιος γέννημα-θρέμμα Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στο πλευρό του. Ως υποδειγματικός οικοδεσπότης συνέφαγε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα εστιατόριο κοντά στην Υπαπαντή και εκεί σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση: Κοντά στο φίνις του προεκλογικού αγώνα να διοργανωθεί μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Καλαμάτα παρουσία του πρωθυπουργού και με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σαμαρά. Δηλαδή, μια συγκέντρωση σαν αυτή που θα διοργανωθεί στην Θεσσαλονίκη με κεντρικό ομιλητή εκεί τον επίσης πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.  

Τόσο αυτή η απόφαση όσο και το μήνυμα ενότητας και συστράτευσης που εξέπεμψαν και οι δυο πολιτικοί στην υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου σήμανε την έναρξη την έναρξη της εκστρατείας συσπείρωσης με στόχο την τελική νίκη στις 21 Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έργο Σαμαρά και βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει την σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου λέγοντας ότι ο επί πρωθυπουργίας του στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, ωρίμασε τις απαραίτητες μελέτες, ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές μελέτες.

Συνοψίζοντας μάλιστα την ιστορία όλης της προηγούμενη δεκαετίας μέσα από αυτό το έργο ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ενώ ο Αντώνης Σαμαράς από το 2012 που ήρθε στα πράγματα κράτησε τη χώρα όρθια, έπεσε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν ψήφισαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014.

Θύμισε επίσης τι συνέβη στην συνέχεια και αποκάλυψε ότι το 2014, η διαφορά που χώριζε την Ελληνική Κυβέρνηση με τους πιστωτές ήταν ελάχιστη. «Και σίγουρα, εάν η Κυβέρνηση δεν είχε πέσει και αν οι πιστωτές έδειχναν και μια λίγο καλύτερη διάθεση, θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την περιβόητη 5η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε, χωρίς σε καμία περίπτωση να χρειαστεί τρίτο μνημόνιο».

Και ο Αντώνης Σαμαράς όμως ο οποίος είχε λάβει νωρίτερα το λόγο και πρόσφερε απλόχερα την στήριξή του στον Πρόεδρο του κόμματος. «Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η παράταξη των μεγάλων έργων και των μεγάλων αποφάσεων, η παράταξη που δείχνει τον έναν και μόνο δρόμο που έχει η χώρα, το  δρόμο της ελπίδας, το δρόμο της προκοπής και το δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σαμαράς.