Σταθερός στην άρνησή του να πάρει νέα F-16 η Τουρκία καθώς και κιτ αναβάθμισης των μαχητικών που ήδη έχει, εμφανίζεται ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει αυτά που ζητεί από τις ΗΠΑ, μέχρι να «τερματίσει την πολεμική συμπεριφορά της» προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

«Πρέπει να τερματίσουν την πολεμική τους συμπεριφορά εναντίον των συναδέλφων τους μελών του ΝΑΤΟ, την Ελληνική Δημοκρατία», είπε. «Πρέπει να σταματήσουν τις υπερπτήσεις, πρέπει να επιτρέψουν στον οικουμενικό πατριάρχη να ασκήσει τα δικαιώματά του ως θρησκευτικός ηγέτης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα».

Το Politico αναφέρει ότι ο Μενέντεζ υποστήριξε μια πολύ μικρότερη σύμβαση εκσυγχρονισμού, μια αναβάθμιση λογισμικού αεροηλεκτρονικής 259 εκατομμυρίων δολαρίων για τα υπάρχοντα F-16 της Τουρκίας. Αυτή η πώληση «ήταν μόνο για να δημιουργηθεί διαλειτουργικότητα στις επικοινωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Θεώρησα ότι ήταν ένας άξιος στόχος», δήλωσε ο Μενέντεζ σε συνέντευξή του εξηγώντας γιατί έδωσε την έγκριση.

Όπως είπε, η απόφασή του να επιτρέψει την αναβάθμιση λογισμικού αεροηλεκτρονικής «δείχνει στην Τουρκία ότι αν αλλάξει στάση, η πόρτα δεν είναι κλειστή γι’ αυτήν, αλλά εξακολουθώ να είμαι κατά των F-16».

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής συνδέει τα νέα μαχητικά της Τουρκίας και την αναβάθμιση των παλιών και με την στάση της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε αν από τις εκλογές βγει νικητής ο πρόεδρος Ερντογάν τότε θεωρεί πως θα είναι πιο εύκολο αυτός να πειστεί και να αλλάξει στάση.