Με την αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 ουδείς μπορούσε να προβλέψει το «τσουνάμι» των αλυσιδωτών κρίσεων που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο «τιμόνι» της εξουσίας να λειτουργεί διαρκώς «πυροσβεστικά», ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό τους κεντρικούς σχεδιασμούς του και επιχειρώντας να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις υλοποιώντας παράλληλα το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Μεταναστευτικό, πανδημία, πυρκαγιές, ελληνοτουρκικά, εισβολή στην Ουκρανία, ενεργειακή «έκρηξη» και πληθωριστική κρίση ήταν τα βασικότερα μέτωπα, τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλοτε αποδοτικά και άλλοτε με λανθασμένους χειρισμούς, τους οποίους ο ίδιος παραδέχεται κάνοντας την αυτοκριτική του. Η τραγωδία στα Τέμπη βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα με τον πρωθυπουργό να ζητά συγνώμη αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και να αναφέρεται στις διαχρονικές παθογένειες με τις οποίες θα συγκρουστεί στην επόμενη τετραετία -εφόσον επικρατήσει- με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον διαρκών ανατροπών και διεθνούς αναταραχής οι πολίτες καλούνται στις εκλογές στις 21 Μαΐου να αποφασίσουν ποιος θέλουν να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Συγκρίνοντας τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, τα πεπραγμένα των θητειών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την ποιότητα της ζωής τους τα τελευταία χρόνια αλλά και πώς βλέπουν το μέλλον για τη χώρα θα ψηφίσουν το κόμμα που τους εκφράζει καλύτερα.

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυσκολεύει το σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες και επειδή η οργή και η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσουν σε ψήφο αντίδρασης και διαμαρτυρίας, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τους νέους εκλογικούς συσχετισμούς. Πιθανή θεωρείται η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του Ιουλίου και αν δεν προκύψει αποτέλεσμα κυβερνησιμότητας είτε αυτοδυναμίας είτε συνεργασιών, τότε ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε τρίτες κάλπες.

Το σίγουρο είναι ότι μια κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας είναι καταστροφική για την οικονομία της χώρας αλλά και την εξωτερική πολιτική. Πάντως οι πολίτες θα βρεθούν πολλές φορές πίσω από το παραβάν και αυτό γιατί στις 8 Οκτωβρίου 2023 έχουν οριστεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές ( ήδη έχουν ξεκινήσει έργα στους δήμους) με πιθανό επαναληπτικό γύρο στις 15 Οκτωβρίου, ενώ το Μάιο του 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, καθώς στήνονται κάλπες ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη.

  • Η Γεωργία Σκιτζή είναι δημοσιογράφος του Newsbeast