Με τις κάλπες να έχουν «κλειδώσει» – όπως όλα δείχνουν- για την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου το ημερολόγιο του πρωθυπουργού είναι ήδη υπεργεμάτο, καθώς μία μία οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείνουν έως την προκήρυξη των εκλογών 2023, μέχρι δηλαδή τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κυβερνητική και κομματική μηχανή δουλεύει ήδη στο φουλ, οι περιοδείες συνεχίζονται – σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Λάρισα- ενώ στόχος είναι να ψηφιστούν εννιά ακόμη νομοσχέδια κοινωνικού αποτυπώματος στη βουλή, για να κλείσει έτσι ο κύκλος του νομοθετικού έργου της παρούσας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, για την Παρασκευή 3 Μαρτίου προγραμματίζεται το υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία με πράξη υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Απριλίου. Έξι ημέρες μετά στις 9 Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της παρούσας κυβέρνησης με κεντρικό θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας.

Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν στην πανηγυρικού χαρακτήρα αυτή συνεδρίαση θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις εκλογές ή θα επιλέξει να απευθυνθεί προς τους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα εξηγώντας τους λόγους της απόφασής του. Υπό τον παραπάνω σχεδιασμό την Παρασκευή 10 Μαρτίου αναμένεται να τοιχοκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή και να ξεκινήσει επισήμως η έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Στις 12 Μαρτίου ο υπουργός Εσωτερικών θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό υπουργό και η ΝΔ θα έχει ανακοινώσει τα γαλάζια ψηφοδέλτια, τα οποία πανελλαδικά περιλαμβάνουν 420 ονόματα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να πιέζει διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θέτει το θέμα προς συζήτηση μεταξύ των επιτελείων των κομμάτων σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις για τους όρους μιας on air πολιτικής μονομαχίας με την κάθε πλευρά – ως είθισται- θα θέτει τους δικούς της κανόνες. Πάντως χθες έγινε στην ΕΡΤ το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου και την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία επιμόνως έθετε το θέμα, με τον κο Οικονόμου να απαντά: «Κανένας δεν αποφεύγει κανέναν. Δεν καταλαβαίνω όμως την εμμονή. 51 φορές οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν αντιπαρατεθεί εντός του κοινοβουλίου, 95 ώρες έχουν μιλήσει και εάν ο κος Τσίπρας δεν είχε επιλέξει τον κοινοβουλευτικό ακτιβισμό θα μιλούσαν ακόμα…».

Αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου

Πέρα από την προκήρυξη των εκλογών, στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να λάβουν αποφάσεις και για δύο σημαντικές θέσεις. Ήδη μαθαίνουμε ότι έχει «κλειδώσει» η αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι ο Γιάννης Οικονόμου είναι υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα και υπόκειται σε εκλογικούς περιορισμούς. Ενώ, για τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου προκρίνεται μέχρι στιγμής η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, η οποία θα αναλάβει επίσης κεντρικό ρόλο στην προβολή του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία.