«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά θέματα. Κονδύλια άνω των 100 εκατομμυρίων έχουν διατεθεί σε πολλούς δήμους και ενώ οι μετανάστες μειώνονται οι υποδομές μένουν. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και τόλμη στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Διατηρεί ασφαλή τα ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό επεκτείνει τον αποτρεπτικό φράχτη του Έβρου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση με θέμα: «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Τόνισε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του λύθηκε και τα περισσότερα παιδιά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους και όλα τα υπόλοιπα είναι ασφαλή.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο που εκπονήθηκε για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία και τα παιδιά που κατάφεραν πέρυσι το καλοκαίρι να έρθουν διακοπές.

Το μεταναστευτικό, είπε, είναι στοίχημα διαρκείας και απαιτούνται συνέχεια νέες πρωτοβουλίες και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η σταθερότητα πρέπει να είναι δεδομένες.

«Οι εξ ανατολών γείτονες μας μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Τουρκίας– ΕΕ αλλά και Τουρκίας – Ελλάδας στο θέμα αυτό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ που δεν εξυπηρετούν τον ρόλο τους και τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό της ψευδούς είδησης με τους δήθεν νεκρούς μετανάστες στον Έβρο και την μικρή Μαρία που τάχα έχασε την ζωή της από τσίμπημα σκορπιού και έκανε λόγο για φτηνή προπαγάνδα.

«Αν και διεθνή ΜΜΕ βρήκαν το θάρρος να ανασκευάσουν κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είπαν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν την χώρα με χυδαία fake news.

Τα fake news γράφονται στο εξωτερικό και επανεισάγονται στη χώρα μας και ως χυδαία αντιπολιτευτικά επιχειρήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.