Ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν που είναι υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου σχολίασε την έρευνα που διεξάγεται για το Qatargate, δηλαδή το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ– στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή– και χαρακτήρισε ως «μοναδικό» το εύρος που έχει προκύψει.

Μιλώντας στους ft.com ανέφερε πως η έρευνα περιλαμβάνει «παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας» μεγέθους που το Βέλγιο δεν έχει ξαναδεί, είπε διευκρινίζοντας ότι τα γεγονότα της υπόθεσης, που έχει κλονίσει τις Βρυξέλλες, μένει ακόμη να αποδειχθούν.

«Γνωρίζουμε περιπτώσεις κρατικών παραγόντων που προσπαθούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό μας σύστημα. Όπως επίσης και από το οργανωμένο έγκλημα. Αλλά στην πραγματικότητα, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι εντελώς μοναδική για την υπηρεσία πληροφοριών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε πως «παρόμοια έκταση συναντάται στις υποθέσεις για το οργανωμένο έγκλημα» και ότι η τρέχουσα έρευνα για διαφθορά έδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ, δεν δίνουν «δωρεάν πάσο» σε φερόμενους εγκληματίες.

«Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το πιο σημαντικό πράγμα… Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία “παρέμβαση από τη βελγική κυβέρνηση», πρόσθεσε στη συνέχεια.