Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με βασικό αντικείμενο συζήτησης την προμήθειας νέων κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Επί της ουσίας αυτό που περιμένουμε να μάθουμε είναι εάν θα αγοράσουμε ιταλικές κορβέτες της Fincantieri ή γαλλικές της Naval Group. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη θέτουν επί τάπητος τα θετικά και τα αρνητικά κάθε πρότασης προκειμένου να καταλήξουν στην προσφορότερη λύση για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας μας. Τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει και μια περίπτωση η τελική απόφαση να μην παρθεί σήμερα και να παραπεμφθεί η λήψη της στην επόμενη συνεδρίαση, τους πρώτους μήνες του 2023, καθώς εκκρεμούν και οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η χώρα μας ενδιαφέρεται για 3+1 κορβέτες και θα πρέπει να τονιστεί ότι στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group κατασκευάζονται ήδη οι φρεγάτες Belh@rra που έχουμε παραγγείλει και οι οποίες έχουν πλήρη συνδεσιμότητα και ηλεκτρονική επικοινωνία με τα επίσης γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αυτή τη φορά πάντως, στην προμήθεια των κορβετών, θα δοθεί έμφαση και στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγορούσε την κυβέρνηση πως σε όλους τους νέους εξοπλισμούς «ούτε μια βίδα» δεν φτιάχνεται από ελληνικά χέρια. Στις κορβέτες ένας από τους όρους που έχει τεθεί είναι να υπάρχει συμπαραγωγή με τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Μάλιστα οι Ιταλοί της Fincantieri, προκειμένου να γίνει πιο δελεαστική η πρότασή τους, δεσμεύονται ότι θα μπουν και στο μετοχικό κεφάλαιο της αμυντικής εταιρείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η γαλλική πρόταση για την προμήθεια της κορβέτας GoWind και η ιταλική για την κορβέτα τύπου Doha είναι σε παρόμοιο χρηματοδοτικό επίπεδο, υπερβαίνοντας ελαφρώς το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, στο ΚΥΣΕΑ συζητείται επίσης η αναβάθμιση των υπαρχόντων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, για την οποία φαίνεται πως θα προτιμηθεί η σύμπραξη ThyssenKrupp-Thales Group, αλλά και η προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων Spike Nlos από το Ισραήλ που θα καλύψουν τις αναβαθμισμένες ανάγκες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Στρατού Ξηράς.