Στη συζήτηση στη βουλή για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε πως η κυβέρνηση φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις υποκλοπές με ψυχολογία ενόχου.

«Αυτό το θέαμα που παρακολουθούμε στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, δεν αξίζει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Ακούσαμε αλληλοκατηγορίες για το ποιος παρακολουθεί περισσότερο και ποιος παρακολουθεί λιγότερο, ποιος σέβεται τους θεσμούς λιγότερο και ποιος περισσότερο. Εμείς σε αυτόν τον κατήφορο δεν θα ακολουθήσουμε, γιατί σεβόμαστε τους πολίτες, σεβόμαστε όλους όσους αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον», ανέφερε αρχικά ο κ. Κατρίνης στη «μάχη» που έχει ξεκινήσει από το πρωί στη βουλή.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Τα δικαιώματα των πολιτών θίγονται βάναυσα από τους σημερινούς ομιλητές – και από τον πρωθυπουργό και από τον τέως πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή με ψυχολογία ενόχου. Φέρνει ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά κινείται τη λογική της συγκάλυψης, με προσωπική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού που από τη μία ενδιαφέρεται, όπως μας λέει, για την άποψη του ΠΑΣΟΚ. κι από την άλλη, συνεπής συντακτική του, αποχωρεί από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν παίρνουμε τον λόγο.

Αλήθεια, ένας πρωθυπουργός που η πρώτη πράξη του όταν ανέλαβε την εξουσία ήταν το διάταγμα για την υπαγωγή της ΕΥΠ στη δική του αρμοδιότητα, μπορεί να λέει και να παριστάνει ότι δεν ήξερε; Κι αν όλα πήγαιναν καλά, τότε γιατί η κυβέρνηση έφερε αυτό το νομοσχέδιο; Το παρόν νομοσχέδιο κυβέρνηση επιχειρεί να «παροπλίσει» την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να ρίξει φως στην υπόθεση, αλλά δεν την άφησαν. Ο χρόνος θα δείξει εάν οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μονάχα πολιτικές ή και ποινικές. Ο πρωθυπουργός μας λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ρίχνει την ευθύνη στον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον τέως διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέων. Ο κ. Δημητριάδης μας είπε πως ούτε αυτός γνωρίζει τίποτα και ρίχνει την ευθύνη στον κύριο Κοντολέων. Γιατί και οι δύο ρίχνουν τη ευθύνη στον τέως διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Γιατί αυτός, λόγω της ιδιότητας που είχε, δεσμεύεται και ταυτόχρονα κρύβεται, πίσω από το απόρρητο όταν αυτό συσκοτίζει την υπόθεση».

Κατά τον ίδιο: «η υπόθεση δεν κλείνει. Θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτή μέχρι την αποκάλυψη των ενόχων. Δεν το ζητάμε μόνο εμείς, το ζητάνε και πρώην πρωθυπουργοί όπως Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο συντοπίτης μου βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τον οποίο επιχειρήσατε να σπιλώσετε για την ευθύτητα των απόψεών του. Το νομοσχέδιο που έχετε φέρει για τον «εκσυγχρονισμό» της ΕΥΠ, είναι ένα νομοσχέδιο – όνειδος».