Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία των επικοινωνιών των πολιτών». Προηγήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βουλευτών να εγγραφούν για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, πιθανότατα η ψήφιση του να ολοκληρωθεί αύριο.

Η αναμέτρηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις κινήθηκε σε υψηλούς τόνους καθώς εκτός από τις παρακολουθήσεις η επικαιρότητα βρίθει θεμάτων όπως η ακρίβεια αλλά και η υπόθεση του 16χρονου που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία τη χαρακτήρισε αόριστη, πρόχειρη και αλυσιτελή, η ένσταση αντισυνταγματικότητας τελικά απορρίφθηκε. Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση κρίσιμων διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν το κράτος δικαίου και την προστασία των ατομικών ελευθεριών και του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών.