Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κύριε Τσίπρα και Σαμαρικός και Καραμανλικός. Επίτευγμα είναι. Η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξη μας ως διχασμένη πέφτει στο κενό.

Αν θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα κοινοβουλευτικής συνοχής στη ΝΔ κάντε πρόταση δυσπιστίας να το διαπιστώσετε. Έχει παρέλθει το εξάμηνο και την προηγούμενη την κάνατε για έναν χιονιά. Δεν θα την κάνετε για ένα ζήτημά δημοκρατίας όπως των παρακολουθήσεων;».

«Όσον αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να υπαχθεί η ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού δεν γίνεται για πρώτη φορά όπως είπε ο κ. Τσίπρας αλλά είχε γίνει και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα σημείωσε ότι επί της ουσίας είναι σωστή επιλογή. Δεν θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει το βλέμμα της και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες εκτός Ελλάδος. Από εκεί έρχονται οι κίνδυνοι» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νωρίτερα. «Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον Ποινικό Κώδικα», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Στις ευρωεκλογές κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Τον ποινικό κώδικαΠόσες άλλες αμαρτίες ξεπλύνατε κ. Τσίπρα; Τι θα βρούμε;».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον δημοσιογράφο Βαξεβάνη: «Είμαι 19 χρόνια στην πολιτική και ποτέ μου δεν έχω κάνει μήνυση ή αγωγή σε δημοσιογράφο. Από θέση. Μήνυση και αγωγή από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα γίνει. Έγινε το ανάποδο. Μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης γιατί θίχτηκε. Είπα και ξαναλέω ότι το 2016 στήθηκε ένα κανάλι στην Ελλάδα και αποδείχθηκε ότι 10 εκατομμύρια δολάρια διακινήθηκαν για να στηθεί αυτό το δίκτυο καναλιών. Ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικά υπεύθυνος. Ας μου ξανακάνει αγωγή. Όλοι ήσασταν στα εγκαίνια. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

Πριν καλά καλά αναφερθείτε σε αυτή την πειστική επιχειρηματολογία ότι πρέπει να κάνω μήνυση και αγωγή στον κ. Βαξεβάνη είχε κάνει τουίτ. Αυτός σας γράφει τις ομιλίες;».

«Παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη γιατί; Για να μάθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ότι παρακολουθούσα τον κ. Φλώρο; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη γιατί; Για να μάθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;

Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Είχε ήδη επιλεγεί από εσάς να γίνει αρχηγός του στρατού. Τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο ότι διακινούνται άρθρα ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον αρχηγό του στρατού θα κάνει κάποιους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να χαίρονται πάρα πολύ».

«Κύριε Τσίπρα μπορείτε να διαβεβαιώστε ότι δεν παρακολουθούσατε κανέναν πολιτικό, επιχειρηματία ή δημοσιογράφο;»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ξανά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «Μπορείτε να διαβεβαιώσετε κύριε Τσίπρα ότι δεν παρακολουθούσατε κανέναν πολιτικό, κανέναν επιχειρηματία, κανέναν δημοσιογράφο; Αν πείτε ότι όχι θα έχετε παρανομήσει γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν ξέρει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Γνωρίζατε ή όχι ότι παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας;

Εγώ απάντησα ευθέως και σας ρωτώ: επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και δικαστές; Γινόντουσαν; Εγώ απάντησα».

Καταλαβαίνω ότι η συζήτηση δεν σας έχει πάει όπως περιμένατε. Την δόξα του Πολάκη πολλοί εζήλεψαν στην Κ.Ο. σας.

Να είστε προσεκτικός όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα χαράματα. Είστε ο άνθρωπος που έκανε δημοψήφισμα σε μια εβδομάδα. Και έχει δυο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο τους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο για παράβαση καθήκοντος. Να είστε πιο προσεκτικός».

Για τους ποινικούς κώδικες: «Αποτέλεσε ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας η ψήφιση του ποινικού κώδικα. Δεν το είπα εγώ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοντονής. Έρχεται και σας κατηγορεί ότι φέρατε έναν ποινικό κώδικα και κάνατε την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα. Σας κατηγορεί ο υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας».

Τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας είχα μια σειρά από διαφωνίες, είπε ο κ. Κοντονής και πως θα εκτίθετο η κυβέρνηση με τα νταραβέρια που κάνατε με την ολιγαρχία. Και εσείς το βράδυ των ευρωεκλογών βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές. Και μετά κρατάτε την Βουλή ανοικτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με την διαδικασία του κατεπείγοντος έναν ποινικό κώδικα 1.000 σελίδων. Γιατί κ. Τσίπρα; Ποιος θέλατε να εξυπηρετήσετε;.

Μιλήσατε για άθλιες πολιτικές που θέλουν άθλιες μεθόδους. Δεν μου αρέσουν τα επίθετα αλλά αν έψαχναν να βρω μια δήλωση τελευταία που να αποτυπώνει τον ορισμό της πολιτικής αθλιότητας ήταν αυτό που είπατε στην Κοζάνη ότι αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής και αν κλέψεις 20 ευρώ δέχεσαι μια σφαίρα. Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να διερευνήσει η δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ. Συνιστώ σε όλους προσοχή και όχι στοχοποίηση της αστυνομίας. Και να ξέρετε ότι δεν θα επαναλάβετε όσα εσείς οργανώσατε το 2008. Αυτά να τα ξεχάσετε. Δεν τα λέω εγώ η κα Παπαρήγα σας τα είπε.

Χαίρομαι που επαναλάβατε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και φαντάζομαι ότι αυτό είπατε και στον κ. Ντογιάκο και αν έχετε πρόσθετα στοιχεία θα τα καταθέσετε στην δικαιοσύνη. Ούτε εγώ, ούτε εσείς ούτε ο κ. Βαξεβάνης μπορούμε να κρίνουμε ότι έγινε στο παρελθόν. Επειδή κάνατε και μια άλλη αναφορά ότι η δημοσιογραφία ερευνά και η δικαιοσύνη αποδεικνύει ότι δεν βαριέσαι το τεκμήριο της δημοσιογραφικής έρευνας είναι πιο χαμηλό και μετά ας τα ψάξει η δικαιοσύνη. Ας πετάξουμε την λάσπη και μετά αν η δικαιοσυνη αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι δεν πειράζει. Νοβάρτις νούμερο 2. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Στην δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν όλοι αν υπάρχουν ευθύνες και οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους».