Για την ενσωμάτωση των Ρομά μίλησε με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό της ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη και τα επεισόδια που σημειώνονται έκτοτε, μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.

Καλεσμένη στο Κόκκινο (105,5FM) η κυρία Φωτίου ανέφερε ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κυβέρνηση το 2019 δεν υπήρχαν κονδύλια για τους Ρομά». «Απευθυνθήκαμε στην Ευρώπη αλλά μας απάντησαν ότι η χώρα έχει πάρει κονδύλια για τους Ρομά και δεν έχει κάνει τίποτα. Συγκροτήσαμε όμως ένα συνεκτικό σχέδιο για την ένταξη τους και κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και ιδρύσαμε για πρώτη φορά Ειδική Γραμματεία Ρομά η οποία θα συντόνιζε τα συναρμόδια υπουργεία. Εξασφαλίσαμε 150 εκατ. και για πρώτη φορά καταγράψαμε τους 371 οικισμούς-καταυλισμούς όπου ζούνε 100.000 Ρομά. Από αυτούς, οι 75 είναι καταυλισμοί ντροπής με άθλιες συνθήκες» υποστηρίζει.

«Στήσαμε 100 Κέντρα Ρομά με διαμεσολαβητές οι οποίοι έπρεπε να γνωρίζουν τη γλώσσα Ρομανή την οποία κάναμε επίσημη γλώσσα. Εξασφαλίσαμε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και φτιάξαμε προγράμματα υγείας και εργασίας. Εξασφαλίσαμε κονδύλια για να τους μετεγκαταστήσουμε σε ανθρώπινους οικισμούς και προχωρήσαμε σε συμβάσεις με 15 οικόπεδα των δήμων» τόνισε η κυρία Φωτίου.

«Το 2019 η ΝΔ κατάργησε τα πάντα. Έφερε έναν κατάπτυστο και τιμωρητικό νόμο, που όριζε ότι εάν ένα παιδί έχανε τη σχολική χρονιά λόγω απουσιών, η οικογένεια έχανε όλα τα επιδόματα (ΕΕΕ, επίδομα στέγης και επίδομα παιδιού). Ενώ έκανε την αστυνομία σημείο αναφοράς κατά των κοινωνικών διακρίσεων. Τέλος, κατάργησε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο όσοι δεν είχαν πολιτογραφηθεί ως Έλληνες μέχρι 1956, μπορούσαν να το κάνουν. Αντ΄ αυτού εξομοίωσε τους Ρομά με τους αλλοδαπούς. Οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες στην Ευρώπη» υπογραμμίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από το 2021 αρχίζει ο κύκλος αίματος. Μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, είχαμε τον θάνατο της μικρής Όλγας, την καταδίωξη πέντε ανηλίκων Ρομά στον Αλμυρό που σώθηκαν από θαύμα και τώρα τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη που χαροπαλεύει. Δυστυχώς, η ΝΔ ύψωσε τον ανυπέρβλητο τοίχο του κοινωνικού αποκλεισμού για τους Ρομά» κατέληξε η Θεανώ Φωτίου.