Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Παρότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, εδώ και καιρό, τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τα λογισμικά παρακολούθησης και συνδράμει το έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης ώστε η έρευνα να προχωρά γοργά, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει μονότονα την ίδια τακτική. Προσπαθεί -παίρνοντας κάθε εβδομάδα τη σκυτάλη από τον δημοσιογραφικό του βραχίονα – να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναπαράγοντας ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και επιζητώντας το θέαμα και όχι την ουσία. Να είναι σίγουρος ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και για όλο το διάστημα δράσης των λογισμικών αυτών στην Ελλάδα.

Όσον αναφορά την αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο, ας κάνει λίγο υπομονή. Σύντομα ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θωράκιση απέναντι στα κακόβουλα λογισμικά και την αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών στο κομμάτι των υπηρεσιών ασφαλείας. Θεσμικά, υπεύθυνα, συγκροτημένα, τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα», αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου.

Η ερώτηση Τσίπρα

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ερώτησής του στη Βουλή, σημείωνε ότι εδώ και τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και κάνει λόγο για πρωτοφανή πρακτική και για απαξίωση του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα του καταλογίζει ότι αρνείται να απαντήσει για:

  • το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με ενεργό τον παρακρατικό κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις,
  • το ενδεχόμενο κάποιοι από όσους έχει αποκαλυφθεί πως παρακολουθούνταν με το Predator, να έχουν τεθεί και σε ταυτόχρονη επίσημη επισύνδεση από την ΕΥΠ,
  • το εάν δεσμεύεται ότι κανένας υπουργός, γενικός γραμματέας, βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κανένας δημοσιογράφος από τις λίστες που έχουν δημοσιευθεί, δεν είχε παράλληλα με το παράνομο λογισμικό Predator, τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ,
  • το εάν θα δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των αστυνομικών που μετατέθηκαν στην ΕΥΠ για να λειτουργούν το Predator, καθώς και για
  • το εάν έξι σημαίνοντα πρόσωπα του δημόσιου βίου βρίσκονταν σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ εκτός από το Predator.

«Είναι πλέον σαφές ότι κρύβεστε από τη Βουλή γιατί είστε ένοχος. Είστε ο ιθύνων νους που έστησε τον παρακρατικό μηχανισμό και έδινε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Και κρύβεστε ακριβώς γιατί δεν έχετε καμία πειστική απάντηση να δώσετε», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.