Για μυθιστόρημα χωρίς τεκμήρια, αλλά και για την ανάγκη να επιληφθεί της υπόθεσης των παρακολουθήσεων η Δικαιοσύνη κάνει λόγο σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει νέα δημοσιεύματα.

«Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχουμε τη δημοσίευση μιας σειράς εκτιμήσεων, εικασιών, φημών, την αναπαραγωγή ενός μυθιστορήματος, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία και τεκμήρια. Αν υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όλα αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι απουσιάζουν τα στοιχεία και τα τεκμήρια και βασική αρχή όλων όσων δημοσιεύονται είναι το γεγονός πως ό,τι φαντάζεται ο καθένας, μπορεί να είναι και πραγματικότητα. Αυτή τη φορά έχουμε και διάνθιση και με διάφορες ιστορίες κατασκόπων, οι οποίοι -υποτίθεται- βρίσκονται εδώ, περιτριγυρίζουν τη χώρα. Αφού «επηρέασαν τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέας Δημοκρατίας, μετά περίπου ανάγκασαν τον κ. Τσίπρα να πάει σε ένα κότερο, δύο εβδομάδες μετά το Μάτι, για να φωτογραφηθεί και να δημιουργηθούν τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν». Νομίζω ότι καταλαβαίνει ο καθένας ότι με τις φήμες και, κυρίως, με την καλπάζουσα φαντασία η οποία διαπρέπει στο σκοτάδι -γιατί στο φως η φαντασία ζορίζεται- δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Εμείς αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή με πολύ μεγάλη σαφήνεια, είναι ότι η διερεύνηση και η διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης είναι έργο -προσθέτω και υποχρέωση- της Δικαιοσύνης. Καθαρά, απλά και κατανοητά. Και για το σύνολο της πολιτικής, της ελληνικής κοινωνίας, πολύ περισσότερο για την Κυβέρνηση, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πολλώ δε μάλλον, που όπως βλέπουμε και τις τρεις αυτές εβδομάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φέρεται να παρακολουθούνταν ήταν κυβερνητικά στελέχη, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, την περίοδο πριν το 2019, με τα λογισμικά παρακολούθησης που από τότε ήταν στη χώρα. Όμως, απέναντι σε αυτό το όργιο φημολογίας, πολλές φορές αλληλοαναιρούνται και οι ίδιες οι αποκαλύψεις: Για παράδειγμα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του κ. Βαξεβάνη φιγουράρει ανάμεσα στις υπόλοιπες φωτογραφίες και αυτή του κ. Κύρτσου, που λέει ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του με Predator και τον παρακολουθούσε και η ΕΥΠ. Και πριν από έναν μήνα, νομίζω, ο ίδιος ο κ. Κύρτσος αποκάλυψε ότι έλεγξε το τηλέφωνό του και δεν παρακολουθούνταν από το Predator. Στην αγωνία ορισμένων να συνεχίσουν αυτό τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Κυβέρνησης, ο καθένας λέει, γράφει, αποκαλύπτει, σκηνοθετεί, συγγράφει οτιδήποτε του περάσει από το μυαλό.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, νομίζω ότι αξίζει μία νηφάλια και ψύχραιμη αντιμετώπιση για να δοθούν οι απαντήσεις όπως πρέπει να δοθούν, θεσμικά, όπως επιβάλλεται στη συντεταγμένη Πολιτεία. Και ο θεσμικός τρόπος ανεξαρτήτως τι φαντάζεται ο καθένας και τι έχει στο μυαλό του, είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι έργο της και υποχρέωσή της να μην αφήσει καμία σκιά πάνω από αυτή την υπόθεση.

Ποιος είναι ο πυρήνας όλων αυτών που μας λένε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και νωρίτερα; Ότι ο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ο «εγκέφαλος» των παρακολουθήσεων. Μας λένε ότι ο Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, παρακολουθούσε ο ίδιος έναν κορυφαίο Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, στενό του φίλο και συνεργάτη 30 χρόνια, τον παρακολουθούσε, λένε, με το Predator, τον παρακολουθούσε με την Ε.Υ.Π., για να ελέγχει τη στάση του ως Υπουργού. Πότε; Το 2020 και το 2021. Και αφού τον παρακολουθούσε, τον παίρνει από το Υπουργείο Ενέργειας που ήταν τότε και του αναθέτει μια πάρα πολύ σημαντική θεματική για την Κυβέρνηση, που αφορά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να φέρει σε πέρας μια μεταρρύθμιση που ήταν να παίρνει ο κόσμος τις συντάξεις στην ώρα τους, να κατοχυρωθούν με την Εργατική Νομοθεσία τα δικαιώματα των εργαζομένων, να γίνουν αυξήσεις στις συντάξεις. Να γίνουν, δηλαδή, μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Ποιος είναι ο πυρήνας όλης αυτής της υπόθεσης; Δεν βγάζει άκρη, δεν έχει πολιτικό σκεπτικό, ο Πρωθυπουργός να παρακολουθεί στενούς του συνεργάτες, τον Χατζηδάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών, ανθρώπους που κάθονται μαζί του στον πρωινό καφέ. Για ποιο λόγο; Και από αυτή την ιστορία απουσιάζουν τα τεκμήρια, τα στοιχεία. Μόνο ισχυρισμοί και μόνο πράγματα, τα οποία, για να τα αντιμετωπίσει κανείς, οφείλει να τα δει με μια νηφαλιότητα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, όπως αρμόζει σε κάθε συντεταγμένη Πολιτεία.

Όλα αυτά είναι στοιχεία ενός ολοκληρωτικού πολέμου από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αλήθεια είναι ότι τα σημάδια αυτής της τακτικής τα είχαμε εντοπίσει και νωρίτερα. Τα είχαμε εντοπίσει την περίοδο της πανδημίας, όπου ο κ. Κουρουμπλής μας έλεγε «δολοφόνους» και ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι «θα πεθαίνει κόσμος στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, όπως στο Μπέργκαμο». Τα είχαμε παρακολουθήσει σε φαινόμενα αποτρόπαιων πράξεων που είχαν να κάνουν με εγκληματικές πράξεις σε βάρος ανηλίκων και με διάφορα hashtag, «παιδεραστές» κ.ο.κ.. Τα είχαμε παρακολουθήσει με διάφορα ψέματα και συκοφαντίες που είχαν κατακλύσει τη δημοσιότητα σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό και την οικογένειά του, σε μια αναπαραγωγή, δηλαδή, αυτών που είχαμε ονομάσει «τραμπισμό αλά γκρέκα», που είχε πλήρως υιοθετηθεί ως πολιτικός λόγος από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους βραχίονές τους. Τώρα, είναι η κορύφωση αυτής της ιστορίας. Δεν γίνεται στις συντεταγμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσεις με διαφορετικό τρόπο αυτή την τακτική, παρά μόνο μέσα από τη θεσμική οδό. Πρώτοι εμείς έχουμε κάθε συμφέρον να μην μείνει καμία σκιά γύρω από αυτή την υπόθεση. Δεν έχει καμία πολιτική λογική, ο ισχυρισμός ότι ο Πρωθυπουργός ήταν «εγκέφαλος» ενός κυκλώματος που είχε στήσει αυτόν τον «μεγάλο αδελφό» και παρακολουθούσε τις ζωές των συνεργατών του, των Υπουργών του, το οτιδήποτε άλλο. Όσο προχωρά η έρευνα της Δικαιοσύνης, βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται και οι αντιφάσεις.

Προφανώς και στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, υπήρξε η ιστορία αυτή με τα κακόβουλα λογισμικά. Δεν ήταν μόνο στη χώρα μας. Ήταν στην Ισπανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία. Υπάρχουν περιστατικά απόπειρας υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από κακόβουλα λογισμικά, όχι μόνο με το Predator, αλλά, όπως έχει αποδειχθεί, το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και πρωτύτερα με το Pegasus την περίοδο που υπήρχαν και φήμες και πληροφορίες για περίπτωση παρακολούθησης και του κινητού του Πρωθυπουργού. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε στη διαλεύκανση της υπόθεσης με τη Δικαιοσύνη και με τη συνδρομή στη Δικαιοσύνη όλων των αρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών, αλλά και με τον νόμο, ο οποίος καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που θα υπάρχει καθολική απαγόρευση εμπορίας, διακίνησης, κατοχής, χρησιμοποίησης αυτών των κακόβουλων λογισμικών, καθώς και με μια σειρά από πάρα πολύ σημαντικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων και στην Ε.Υ.Π., για να διορθωθούν παθογένειες που διαπιστώθηκαν, με αφορμή τις υποθέσεις αυτές τους τελευταίους τρεις μήνες. Θεσμικά, όπως κάνει ο Μητσοτάκης πάντοτε όταν διαπιστώνονται αρρυθμίες και προβλήματα,ερχόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας. Με εσωτερική υπηρεσία ελέγχου, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει πλέον ο Διοικητής, με παραπάνω φίλτρα για τις επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων, με μια σειρά από ρυθμίσεις που απαντούν σε όλες αυτές τις στρεβλώσεις που διαπιστώσαμε ότι ίσχυαν”.

Τι είπε για την Κιβωτό του Κόσμου

«Δεν μιλάμε για τη διακοπή της χρηματοδότησης, ούτε για ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν μείζονα προβλήματα στη λειτουργία της δομής. Δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της δομής, με τις πρόσφατες αποφάσεις και του Υπουργείου Απασχόλησης και του Υπουργείου Οικονομικών. Είμαστε αντιμέτωποι, δυστυχώς, με πολύ σοβαρές καταγγελίες για ένα ιδιαίτερο ευαίσθητο θέμα. Οι καταγγελίες αυτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατόν από τις διωκτικές, αλλά και τις εισαγγελικές Αρχές. Μιλάμε για παιδιά που βρέθηκαν έξω από την εστία τους για διάφορους λόγους και που στις δομές αυτές τους παρέχεται η φιλοξενία και η φροντίδα που πρέπει. Είναι αποτρόπαιο, είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν. Όμως, δεν είναι δουλειά δική μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, πριν η Δικαιοσύνη και η έρευνα των διωκτικών και των δικαστικών Αρχών, σε βάθος, αξιολογήσει όλες τις πτυχές.

Η προστασία των παιδιών με αυτά τα χαρακτηριστικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, επαφίεται σε δομές, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, έχουν έναν εθελοντικό χαρακτήρα. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν δομές και άνθρωποι που διαχρονικά έχουν προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες και στα παιδιά αυτά και στην ελληνική κοινωνία. Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα, δεν πρέπει σε τίποτα να σκιάσουν τους εκατοντάδες ανθρώπους -και στη χώρα μας και τους χιλιάδες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο- που διαχρονικά προσφέρουν πολύ μεγάλη ισορροπία. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει με κινήσεις, με πλαίσιο, με κίνητρα, να ενθαρρύνουμε την πιο έγκαιρη και γρήγορη αποϊδρυματοποίηση. Η αρμόδια Υπουργός, κυρία Μιχαηλίδου, όλο το προηγούμενο διάστημα, με θεσμικές παρεμβάσεις, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήτρων για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση, για κίνητρα σε ό,τι αφορά οικογένειες αναδόχους για παιδιά, έτσι ώστε να μένουν, όσο το δυνατόν λιγότερο, μέσα στα Ιδρύματα και να ενσωματώνονται σε πιο κανονικές κοινωνικές συνθήκες. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, που έχει να κάνει μόνο με οικονομικά χαρακτηριστικά. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίσει και κοινωνικά ταμπού. Η πραγματικότητα είναι ότι, αν λάβουμε υπόψη μας τον εθελοντικό χαρακτήρα των δομών αυτών, είναι ότι δίπλα σε εκείνους τους πολλούς, που εθελοντικά και διαχρονικά έχουν προσφέρει πολλά, φύτρωναν και διάφορα ζιζάνια».

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που δημιουργείται προς όφελος της κοινωνίας

«Το «καλάθι του νοικοκυριού» λειτουργεί και η μεγαλύτερη επιβεβαίωση είναι τα στατιστικά δείγματα της μείωσης των τιμών από εβδομάδα σε εβδομάδα και το γεγονός ότι και άλλα προϊόντα, που είναι εκτός του «καλαθιού», εμφανίζονται να έχουν προοδευτική μείωση στις τιμές τους. Όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον, που ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα και που χώρες, οι οποίες παραδοσιακά τον πληθωρισμό τον αντιμετώπιζαν ως ταμπού -όπως η Γερμανία- εμφανίζονται να έχουν 2 και 2,5 μονάδες μεγαλύτερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Μιλώ για τα στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι μια ακόμη προσπάθεια το «καλάθι του νοικοκυριού», να συγκρατήσουμε τις τιμές και να περιορίσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στον οικονομικό βίο των ανθρώπων, όπως κάναμε με το ηλεκτρικό ρεύμα και τους λογαριασμούς στο σπίτι. Όπως κάνουμε με την ενίσχυση στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του χειμώνα που έρχεται και σε μια σειρά από άλλες πολιτικές. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Πάνω σε αυτή τη διάσταση αναδεικνύεται και η μεγάλη διαφορά πολιτικής αντίληψης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εμείς με πολιτικές, με έργα προσπαθούμε να παράγουμε αποτελέσματα, που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανθεκτική απέναντι στις εισαγόμενες κρίσεις, που θα θωρακίσουν την Πατρίδα, απέναντι στις έξωθεν απειλές, που θα εκσυγχρονίσουν θεσμικά την ελληνική Πολιτεία σε μια σειρά από ζητήματα».