Σε απίστευτες δικαιολογίες αναφορικά με την κράτηση για αρκετές ώρες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα προχώρησε το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο λόγος για το απαράδεκτο «καψώνι» στο οποίο υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας , είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

«Ο Έλληνας αξιωματούχος Τζιτζικώστας αρνήθηκε να εισέλθει στη Σμύρνη, αν και άρθηκε το τεχνικό εμπόδιο της εισόδου του. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τζιτζικώστας επέλεξε να μην εισέλθει στην Τουρκία, με τη δικαιολογία ότι η είσοδος καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος στο τελωνείο της Σμύρνης εξαιτίας συνωνυμίας, όπου έφτασε ακτοπλοϊκώς για να παρακολουθήσει πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετέβη με πλοίο στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 7-8. Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου. Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια της εισόδου.