Το μήνυμα πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος και μέσω της διασύνδεσης με την Αίγυπτο θα μπορέσει να παράσχει στην ευρωπαϊκή αγορά δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργεί στο ενεργειακό ισοζύγιο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι και της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

«Είχαμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά μια τριμερή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Ιωάννη Κασουλίδη» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα της περιοχής, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. Επίσης, γνωστοποίησε πως συζήτησαν τα ενεργειακά, τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «όπως είναι γνωστό, με την Αίγυπτο έχουμε μια εγκάρδια συνεννόηση και μια ταυτόσημη αντίληψη για σειρά προβλημάτων και καταστάσεων και έχουμε την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και στην τουρκική αμφισβήτηση της UNCLOS και της εφαρμογής της στην Ανατολική Μεσόγειο».