Στο κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, καθώς επρόκειτο για αντιδημοκρατική εκτροπή. Κάλεσε δε την πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημόσια, ειδικά για το θέμα της άρσης του απορρήτου.

«Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία». Και συνέχισε:

«Η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται τη συνευθύνη αυτή. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη και με ό,τι τον βαραίνει. Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα που έχω μεγάλες διαφορές με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες. Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ίδια η ζωή. Τι θα θέσω λοιπόν; Αυτό που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης».