Κρίσιμη για την εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών θεωρείται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη. Σε αυτή θα κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων ο αποπεμφθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης καθώς επίσης και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Παράλληλα έχει ζητηθεί να κληθούν για ακρόαση η αποσπασμένη στην ΕΥΠ εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου αλλά και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος.

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι ακροάσεις είναι υποχρεωτικές και θα πρέπει να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία καμερών. Έτσι συνέβη και κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά ως γνωστόν υπήρξε διαρροή των όσων είπε ο κ. Κοντολέων σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, από βουλευτή της αντιπολίτευσης. Μάλιστα επ’ αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του προβαίνοντας μάλιστα και σε σχετική δημόσια δήλωση.

Αυτή τη φορά αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα προκειμένου να μην παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, η αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να αποφασίσει η συνεδρίαση της Πέμπτης να πραγματοποιηθεί χωρίς να υπάρχουν κινητά τηλέφωνα στην αίθουσα. Οι βουλευτές που θα συμμετέχουν, θα παραδίδουν τα κινητά τους στην είσοδο και θα τα παραλάβουν και πάλι όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει μαζί του το τηλέφωνο.

Παράλληλα στη Βουλή την Πέμπτη θα βρίσκονται και πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κάποιοι εκ των οποίων θα τριγυρνάνε έξω από την αίθουσα που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα.