Σε επιθετικούς τόνους και αποφασισμένος να μην ξεφύγει τίποτα από την ελληνική δικαιοσύνη, ο υπουργός Άμυνα, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι «κανείς δεν μπορεί και δεν θα ξεφύγει. Ο έλεγχος που διενεργεί η ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα σταματήσει πουθενά και, αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, θα τους καταλογιστούν ευθύνες».

Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει ρητή και κατηγορηματική εντολή να παραδοθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που διερευνά την υπόθεση, όλα τα στοιχεία σχετικά με τα εξοπλιστικά και τις φρεγάτες που συνδέονται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τονίζοντας ότι «είναι αταλάντευτη η θέση της κυβέρνησης για τον έλεγχο όλων, είτε είναι πολιτικά, υπηρεσιακά ή επιχειρηματικά πρόσωπα».

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε ότι «οι μίζες συνεχίζονται» και ότι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στάλθηκαν εμβάσματα σε εταιρίες και συμβούλους στο εξωτερικό, γιατί φρόντισαν να πλασάρουν τα υποβρύχια, τα οποία τελικά, μέσω λογαριασμών στην Ελβετία, κατέληγαν σε Έλληνα που έχει τοποθετηθεί στα ελληνικά Ναυπηγεία.

Ο κ. Καρατζαφέρης δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του, τόνισε ωστόσο ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του υπουργού και πρέπει να φτάσουν στον εισαγγελέα, αλλά και να παρέμβει ο ΣΔΟΕ.

«Όταν μιλάμε για διακίνηση 96 εκατ. ευρώ, δεν πάνε σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά σε κάποια πολιτικά πρόσωπα, και αυτό είναι οδυνηρό. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, όταν κάθε μέρα βγαίνουν τέτοια ποσά, που είναι μεγαλύτερα από την υπόθεση του Βατοπαιδίου», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι θα διαβιβάσει τα στοιχεία του στον εισαγγελέα τονίζοντας ότι «όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μια δυσάρεστη εικόνα, είναι όμως και η μήτρα για μια νέα κατάσταση διαφάνειας και συναίνεσης που γεννιέται στο τομέα των εξοπλιστικών».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πέραν της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων, που με εισαγγελική παραγγελία διενεργεί σειρά ελέγχων για τα υποβρύχια και τις φρεγάτες, ο ίδιος απηύθυνε επιστολή στη μητρική γερμανική εταιρία που κατέχει το σύνολο των μετοχών των Ναυπηγείων, διαμαρτυρόμενος γιατί σε όλες τις συμβάσεις που εμπλέκονται γερμανικές εταιρίες τίθεται θέμα διαφάνειας αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Έλαβα την διαβεβαίωση ότι όλα τα στοιχεία είναι υπόψη της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία όπως έμαθα ζήτησε την κίνηση διαδικασίας δικαστικής συνδρομής. Όλα αυτά τα έχουμε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέα σύμβαση για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια, ώστε να υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με εγγυήσεις και ρήτρες αλλά και αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι η υπόθεση των υποβρυχίων που παρέλαβε ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να είναι τόσο καθαρή και διάφανη, δίνει όμως, είπε, την ευκαιρία να βγει κερδισμένη η Ελλάδα.

«Τα εξοπλιστικά είναι σαν χειροβομβίδα στα χέρια σας χωρίς περόνη. […] Πρέπει και εμείς να είμαστε επιφυλακτικοί, όταν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς γερμανικές εταιρίες. Και, όταν δίνετε το χέρι σας σε Γερμανό επιχειρηματία, να φοράτε γάντια για να μην λερωθείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εγκαθιδρύσει ένα θεσμικό πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας στον ευαίσθητο χώρο των αμυντικών δαπανών, με τη συναίνεση και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.