Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, προχώρησε έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, αλλά και για εκείνη στην Πεντέλη.

«Κάθε φωτιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από το φυσικό πλούτο, χάνονται περιουσίες και ακόμη χειρότερα έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η Αττική έχει υποφέρει πολύ και με μέγιστο κόστος», ανέφερε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Η φωτιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας δύσκολης κατάστασης. Το βράδυ επιδεινώθηκε, κάτι που είναι παράξενο. Οι επιστήμονες επιμένουν πως οι ριπές του ανέμου, χθες το βράδυ, έφταναν τα 110 χιλιόμετρα».

Για τα αίτια της φωτιάς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση μέσα σε 10 λεπτά και πρόσθεσε: «Τα αιτία της πυρκαγιάς διερευνώνται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος που σημαίνει ότι όλα τα αλλά ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει να βελτιωνόμαστε ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης αυτής της δύσκολης κατάστασης. Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες δυνάμεις, δημιουργήσαμε περιοχές όπου σε κατηγορία 4 δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος να είμαστε έγκαιροι στην απόκριση της πυρκαγιάς.

Όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορούν να σβηστούν όλες οι πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά το πυροσβεστικό σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Παρόλες τις δυσκολίες θα επιμείνουμε. Πρώτιστος στόχος είναι και παραμένει η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής, βεβαίως και η προστασία των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Κάνουμε έκκληση σε όλους, καθώς είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου: δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, η φωτιά έχει δύναμη, μην την υποτιμάμε. Η ανθρώπινη αμέλεια είναι υπ αριθμόν ένα παράγοντας για το ξέσπασμα των πυρκαγιών».