Στην υπερψήφιση της τροπολογίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία εστιάζουν δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.

«Πέτυχε η εχθρική ενέργεια του ελληνικού λόμπι» αναφέρουν χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης ενώ παράλληλα θέτουν δύο όρους στην Τουρκία για την πώληση των F-16.

Βάσει της τροπολογίας απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία.

Η εν λόγω τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν αποδείξει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Η εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει πως «υπάρχει και υποχώρηση του λόμπι».

Οι Τούρκοι ονειρεύονται πολυτέλεια στην Αμμόχωστο

Οι Τούρκοι θυμούνται «τις παλιές καλές ημέρες, όταν η Αμμόχωστος ήταν πολυτελές θέρετρο», ελπίζοντας ότι αυτές οι εποχές θα επανέλθουν.

Ειδικότερα, η εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει «Όταν ανοίξουμε, σε όλη η πόλη θα επανέλθουν οι Ferari και οι Jaguar».

Στο σχετικό ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων τα οποία γέμιζαν από κόσμο, τα θέατρα και τους κινηματογράφους της περιοχής και τα καταστήματα.

Όπως επίσης μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, τα ΜΜΕ της Τουρκίας ασχολούνται και με την επί της αρχής συμφωνία για τα τα σιτηρά μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που έκλεισε χθες στην Κωνσταντινούπολη.