Με επιτυχία και μαζική προσέλευση στελεχών, μελών της Νέας Δημοκρατίας αλλά επίσης και τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση- συζήτηση που διοργάνωσε η Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη με θέμα «Δίπλα σε κάθε πολίτη: Smart cities: Πόλεις του παρόντος. Όχι του μέλλοντος».

Η εκδήλωση της ΝΔ πραγματοποιήθηκε στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης με αφορμή το πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Έξυπνες Πόλεις» το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και αφορά σε αυτή του τη φάση 315 Δήμους της χώρας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς και ο Οργανωτικός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων ΝΔ Μένιος Κορομηλάς.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα.

«Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους»

Την εισαγωγή για το θέμα της συζήτησης έκανε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους. Με συντονισμένο σχέδιο αλλά και όραμα η εξέλιξη στον τομέα της Ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους επιτέλους έγινε και συνεχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός, απέδειξαν πως χωρίς όραμα για τους συμπολίτες σου και για τον τόπο σου δεν γίνεται τίποτα».

«Αυτό το όραμα που εφαρμόζεται καθημερινά στη δημόσια διοίκηση, ξεκινά, τώρα, και θα συνεχίσει, να εφαρμόζεται και στους Δήμους. Στους Δήμους που κατάφεραν και άντεξαν στα δύσκολα και στις ”Έξυπνες πόλεις” οι οποίες δεν είναι πόλεις του μέλλοντος, αλλά πόλεις του παρόντος. Αυτό το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υποδομών των πόλεων με ”έξυπνες” ψηφιακές πρακτικές για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αποδεικνύει περίτρανα, εκείνο που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματός μας ότι εμείς ”έχουμε πρόγραμμα τετραετίας, σχέδιο οκταετίας και όραμα δεκαετίας”» δήλωσε.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις» σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανάμεσα σε ανθρώπους που πονάνε τη λεπτομέρεια. Βλέπουμε μια πόλη, μια ολόκληρη περιφέρεια να αλλάζει: ανακοινώσαμε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα τη μεταφορά 65 υπηρεσιών της Περιφέρειας στο gov.gr. Με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα συζητήσαμε για το σχέδιο μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη».

«Οι ”Έξυπνες Πόλεις” είναι ένα πρόγραμμα που φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου. Η στρατηγική είναι των Δημάρχων γιατί οι Δήμαρχοι είναι οι ”αισθητήρες της Δημοκρατίας” σε κάθε πόλη. Εμείς βάζουμε το πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τοπικές αρχές χαράσσουν τη δική τους στρατηγική. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την εξίσωση: θέλουμε το κράτος να δουλεύει για τον πολίτη, για την επιχείρηση, για τους γονείς , για τους απόδημους, για τα άτομα με αναπηρία. Σε αυτό τον στόχο η τεχνολογία είναι το μέσο. Το πρόγραμμα ”Ελευθερία” ανέδειξε τις δυνατότητες, το πάθος και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας» δήλωσε.

«Έχουμε υλοποιήσει πάνω από το 90% του προγράμματός μας, έχοντας αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή των τελευταίων 50. Η βελόνα κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα, ως αποτέλεσμα του οράματος ενός Πρωθυπουργού που θέλει να αλλάξει τη χώρα και μιας ομάδας που μπορεί να το πετύχει. Αυτό θα είναι, αν θέλετε, το δίλημμα των επόμενων εκλογών σε έναν χρόνο, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης: αν θα πάμε μπροστά ή πίσω» συμπλήρωσε.

Τους βασικούς άξονες των πολιτικών που εφαρμόζονται από τη Δημοτική Αρχή, υπηρετώντας ένα «έξυπνο όραμα» για την πόλη, παρουσίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Με την επισήμανση ότι τα ζητήματα της έξυπνης πόλης είναι εξίσου σημαντικά με αυτά των κλασικών υποδομών, ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί δύο πρωτοποριακά έργα για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων τελευταίας γενιάς με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης για τις οικονομικές υπηρεσίες του και για τον πολίτη. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάθε δημότης θα έχει την προσωπική του καρτέλα, ώστε να λαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου από το σπίτι του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 42 υπηρεσίες του Δήμου, ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 έχουν καταγραφεί ενδεικτικά πάνω από 55.000 διεκπεραιωμένες αιτήσεις για υπηρεσίες δημοτολογίου και έκδοσης βεβαιώσεων ΤΑΠ και πάνω από 19.000 ηλεκτρονικά ραντεβού για εξυπηρέτηση στις διοικητικές υπηρεσίες.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, σειρά smart λύσεων προβλέπονται σε όλες τις μεγάλες αναπλάσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από το ξύλινο ντεκ της παλιάς παραλίας και την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους μέχρι το Καπάνι, τη Δημητρίου Γούναρη και το πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται για δέκα εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Συστήματα έξυπνου φωτισμού και wifi 6ης γενιάς σε πάνω από 500 σημεία

Ενδεικτικά έχουν προβλεφθεί συστήματα έξυπνου φωτισμού, wifi 6ης γενιάς σε πάνω από 500 σημεία, έξυπνα συστήματα αντισεισμικής προστασίας και τρωτότητας σε 50 δημοτικά κτίρια, κ.ά.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στον τομέα των έξυπνων πόλεων είναι έτοιμος να υλοποιήσει ένα πακέτο παρεμβάσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και της ΕΤΕπ.

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης από εταιρείες κολοσσούς που εγκαθίστανται εδώ. Κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης στον τουρισμό, στην κρουαζιέρα, στις επενδύσεις μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων. Αναβαθμίζουμε παράλληλα τον δημόσιο χώρο με ένα τεράστιο πρόγραμμα αναπλάσεων. Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών –η μετατροπή δηλαδή σε smart city – έρχεται να πολλαπλασιάσει αυτά τα οφέλη», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο σχεδιάζει, αλλά εξασφαλίζει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και υλοποιεί. «Από την ιδέα μέχρι τα εγκαίνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Οι έξυπνες πόλεις είναι ζήτημα του παρόντος και όχι του μέλλοντος. Το να μετατρέψουμε λοιπόν, τις περιφέρειες και τις πόλεις μας σε έξυπνες και βιώσιμες, δεν αποτελεί ένα μελλοντικό σχέδιο, αλλά ανάγκη του σήμερα. Γιατί αν δεν δράσουμε άμεσα, αν δεν υλοποιήσουμε τώρα τις πολιτικές για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, δεν θα έχουν μείνει πολλά, που θα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον.

Το πρόγραμμα ”smart cities” είναι καθοριστικό, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί, Περιφέρειες, Δήμοι, και Κεντρικό Κράτος, να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγνώρισε αυτές τις προτεραιότητες, την κλιματική και την ψηφιακή, ορίζοντας ότι το 40% των πόρων του Ταμείου θα κατευθυνθούν στο περιβάλλον και την ενέργεια, και το 20% των πόρων θα κατευθυνθούν στην ψηφιακή μετάβαση. Και εδώ έρχεται ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων, που υλοποιούν συνολικά το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εδώ στη χώρα μας, υλοποιούν ήδη μεγάλες και σημαντικές παρεμβάσεις για την ψηφιακή μετάβαση».

«Όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σήμερα ανακοινώσαμε μαζί με τον κ. Πιερρακάκη, την ένταξη 85 υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας στο gov.gr. Μετατρέπουμε σταδιακά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε e-Περιφέρεια, για να εξυπηρετούμε ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις, για να χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη» επεσήμανε.

«Ο Δήμος μας, είναι ένας ψηφιακός Δήμος. Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του και των παρεχομένων στον πολίτη υπηρεσιών, με στόχο την ταχύτερη και χωρίς κόπο εξυπηρέτηση δημοτών και κατοίκων και την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις παρεμβάσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια έκανε άλματα σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού, πράγμα που έγινε εύκολα αντιληπτό από όλους μας την περίοδο της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσει και στην κατεύθυνση των έξυπνων πόλεων, θα στηρίξει ουσιαστικά τους δήμους της χώρας, θα μεταφέρει την τεχνογνωσία που αποδεδειγμένα διαθέτει, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι ευφυείς δράσεις, οι καινοτόμες ενέργειες που καθιστούν τις πόλεις μας έξυπνες είναι πολυάριθμες, καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και καταδεικνύουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και αυτό πρέπει να είναι καθαρό στο μυαλό όλων μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα ”ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, οι ”Έξυπνες Πόλεις” και πολλαπλά νομοσχέδια όπως αυτά για την αντιμετώπιση της ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής που προσπάθησε να επιβάλλει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όλα αυτά γίνονται με ένα και μόνο στόχο: την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και αυτό τον σκοπό έχουμε χρέος να τον υπηρετήσουμε όλοι», δήλωσε ο Οργανωτικός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων ΝΔ Μένιος Κορομηλάς.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γραμματέα της ΠΕ ΝΔ Παύλου Μαρινάκη έχει ως εξής:

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη, όλους τους Δημάρχους που έδωσαν σήμερα το παρών, τους βουλευτές μας, τον Υφυπουργό, τα στελέχη του κόμματος, τον πρόεδρο της Διοικούσας, τους προέδρους των ΔΕΕΠ, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, τον καθένα και την καθεμία από εσάς για την παρουσία σας.

Ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μια από τις μεγαλύτερες -για μένα- αλήθειες που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία: «Ποτέ η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την αριστερά». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ευκαιρία για την αριστερά, ευκαιρία για τους πολιτικούς μας αντιπάλους και σύσσωμη την σημερινή αντιπολίτευση είναι οι κρίσεις. Και δυστυχώς, ιδιαίτερα η δική μας γενιά το βίωσε πολύ περισσότερο, μετά το 2010 που οι κρίσεις ξεκίνησαν να διαδέχονται η μια την άλλη, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια με παγκόσμιες και «εισαγόμενες» κρίσεις οι οποίες χτύπησαν την υγεία, την οικονομία και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο. Είδαμε, λοιπόν, ότι αυτή η φράση, ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι εννοεί αυτά που λέει και καταλάβαμε πλέον καλά, ότι θα είμαστε μια «κανονική» χώρα, με όλες τις προεκτάσεις αυτής της έκφρασης, και να έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία δεν περιμένει να δει τις δημοσκοπήσεις και θέλει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Είναι η καλύτερη απάντηση και δείχνει ότι μπορούμε και διαφορετικά, μακριά από διχασμούς. Και ότι η χώρα αυτή μπορεί να λειτουργήσει σαν μια «κανονική» χώρα. Κάποιοι μας είπαν ότι «ίσως ήταν καλύτερα να κάνουμε εκλογές τώρα» για διάφορους λόγους, και για να δικαιολογήσουμε το οδοιπορικό μας σε όλη την Ελλάδα. Μόνο που εμείς αυτό το οδοιπορικό δεν το ξεκινήσαμε τώρα. Ήμασταν, είμαστε και συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη. Και έχουμε ακόμα ένα χρόνο για να συνεχίσουμε να λέμε στους πολίτες την αλήθεια, μιλώντας για την «κανονική» πολιτική: αυτήν εκτός κρίσεων. Και αυτή η πολιτική είναι που φοβίζει περισσότερο την Αντιπολίτευση, γι’ αυτό και δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέμεινε πιστός στην δέσμευσή του ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Περάσαμε δύο πολύ δύσκολα χρόνια και μετά την πανδημία, ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο και μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Η αντιπολίτευση επενδύει πάνω στο γεγονός ότι στη δίνη των κρίσεων δεν θα ακουστεί η αλήθεια. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ. Και σήμερα από τον Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης -και ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο για την φιλοξενία- για να μιλήσουμε και να πούμε για μια ακόμα φορά την αλήθεια. Την αλήθεια για τους πάνω από 50 φόρους που μειώθηκαν, την αλήθεια για την 5,5% μείωση της ανεργίας, για την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, την αλήθεια για το ΕΣΥ και την Παιδεία.

Και κυρίως την αλήθεια για κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο κι όμως εμείς, δεν περιμέναμε ποτέ πως θα συμβεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η καθημερινότητα του επαγγέλματός μου ήταν μια ατελείωτη αναμονή σε ουρές. Και πάντοτε ακούγαμε την ίδια φράση «δεν υπάρχει κράτος». Έπρεπε λοιπόν να γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης για να αποκτήσουμε κράτος. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους. Με συντονισμένο σχέδιο αλλά και όραμα η εξέλιξη στον τομέα της Ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους επιτέλους έγινε και συνεχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός, απέδειξαν πως χωρίς όραμα για τους συμπολίτες σου και για τον τόπο σου δεν γίνεται τίποτα.
Αυτό το όραμα που εφαρμόζεται καθημερινά στη δημόσια διοίκηση, ξεκινά, τώρα, και θα συνεχίσει, να εφαρμόζεται και στους Δήμους.

Στους Δήμους που κατάφεραν και άντεξαν στα δύσκολα και στις «Έξυπνες πόλεις» οι οποίες δεν είναι πόλεις του μέλλοντος, αλλά πόλεις του παρόντος. Αυτό το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υποδομών των πόλεων με «έξυπνες» ψηφιακές πρακτικές για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αποδεικνύει περίτρανα, εκείνο που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματός μας ότι εμείς «έχουμε πρόγραμμα τετραετίας, σχέδιο οκταετίας και όραμα δεκαετίας. Στην Ελλάδα του 2030 λοιπόν, προχωράμε ενωμένοι όλοι μαζί».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και Άννα Ευθυμίου, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος, Δήμαρχοι από όλη τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιάνος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Στέλιος Βαλιάνος, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας, η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσακούμης, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Νάτσιου, ο Διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ανέστης Φίσκας, ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παναγιώτης Λεμπέσης, ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ΟΝΝΕΔ Νίκος Πατσέας και ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Ξιούφης.