Για το αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι μπορεί η Τουρκία να μεταφέρει την ένταση από την προκλητική ρητορική στο πεδίο ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να εκπέμπουμε πολύ καθαρά και σαφή μηνύματα. Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί ή θα ενισχύσει την ένταση στην περιοχή μας. Οι θέσεις μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Τις επικοινωνούμε στους συμμάχους και εταίρους μας και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχηση να διευρύνεται. Η χώρα είναι ανυποχώρητη στα θέματα κυριαρχίας. Έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας και την αποτρεπτική ικανότητα να αποτρέψουμε κάθε πρόκληση», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς για την συνάντηση του Βερολίνου με την συμμετοχή γερμανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας και τον Ιμπραήμ Καλίν και αν φοβάται ότι μπορεί να μας ζητήσουν να τα βρούμε απάντησε:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση συμμάχων και εταίρων σε αυτά που συνιστούν το αυτονόητο. Το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας της Τουρκίας να φέρει την ιστορία στα δικά της μέτρα. Οι αντιστόρητοι ισχυρισμοί και τα ανυπόστατα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να σταθούν και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις των συμμάχων μας σε κάθε ευκαιρία.

Εμείς πάντοτε είμαστε ανοικτοί στην διαδικασία διαλόγου. Έχουμε πει ποια είναι τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».