«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να επενδύσει και με χρήματα και με funds στην Ελλάδα. Θέλει να υπάρχουν επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους που έχουμε καλή τεχνογνωσία» τονίζει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89, επισημαίνοντας πως η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου, του πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, «έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών».

Ο κ. Σμυρλής διαπιστώνει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον πρωτίστως για τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν κόμβο στην τεχνολογία και είπε πως «φιλοδοξία είναι η σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με αυτό τον κόμβο και κατ’ επέκταση με όλη την περιοχή. Αυτό το κομμάτι δουλεύουμε μαζί τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν μας ενδιαφέρει και εμάς, να μας χρησιμοποιούν ως hub».

Ειδικότερα, αναφορικά με τον κλάδο της ενέργειας, είπε πως υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Από ‘κει και πέρα, βλέπουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό expertise και θέλουν να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν πολύ χώρο, πολύ ήλιο και πολύ θάλασσα. Άρα θα μπορούσαν πολύ ωραία να μεταφέρουν τεχνογνωσία οι ελληνικές εταιρείες και σε αυτόν τον τομέα στη Σαουδική Αραβία» όπως επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα τόνισε πως συμμετείχαν 40 κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία 72 ατόμων που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν τους κλάδους του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων και τέλος της τεχνολογίας.

Σχετικά με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο γενικός γραμματέας σημείωσε πως το φετινό σχέδιο περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 47 χώρες -στόχους. «Εκτείνεται σε όλη την υφήλιο, με προτεραιότητες ανά ήπειρο και συγκεκριμένες χώρες οι οποίες είτε έχουν προοπτικές και πάμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ελληνική παρουσία σε αυτές τις χώρες. Είτε έχουμε παραδοσιακές σχέσεις σε ορισμένους τομείς και πάμε να εντείνουμε τις σχέσεις αυτές και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια. Καλύπτει πολυπλεύρως όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας και όλους τους κλάδους. Για παράδειγμα, στην Καστοριά φέραμε τους 15 μεγαλύτερους αγοραστές από τη Νότια Κορέα για να βοηθήσουμε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της γούνας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συνεργασία με τους πελάτες από τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά έχουμε πάρα πολλές δράσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες έχουμε εμπορικές σχέσεις πολύ δυνατές με σημαντικό εμπορικό ισοζύγιο και οφείλουμε εκεί να στοχεύσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα για να πάμε να προσθέσουμε πάνω στις ήδη καλά χτισμένες σχέσεις» κατέληξε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.