Χωρίς υπερβολή, το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Ο Πρωθυπουργός άρπαξε την ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη.
Συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, έχουν πραγματοποιήσει πολλοί Έλληνες πρωθυπουργοί. Κανένας όμως δεν είχε την ευκαιρία να σταθεί στο βήμα του Κογκρέσου και να απευθυνθεί στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των ΗΠΑ. Την ευκαιρία αυτή είχαν και ελάχιστοι ηγέτες ξένων χωρών, κάτι που κάνει το συγκεκριμένο γεγονός μοναδικό και τιμητικό, όχι μόνο για τον Πρωθυπουργό, αλλά για την Ελλάδα, την πατρίδα μας.

Σε μια εποχή που ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει αποθρασυνθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο κατάφερε να τον απομονώσει αλλά και να τον εκθέσει με ξεκάθαρο τρόπο στα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης. Κοντολογίς, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ήρθε σε ένα ιδανικό χρονικό σημείο, για να κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ότι η χώρα μας, αποτελεί έναν σταθερό σύμμαχο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τόσο των ΗΠΑ, όσο και των διεθνών συμμάχων της και μπορεί να αποτελέσει την ηγετική αξιόπιστη δύναμη στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι η ήρεμη δύναμη, η οποία επιδιώκει την αρμονική συνύπαρξη με τους γείτονες της και μπορεί να αποτελέσει έναν σταθερό συνομιλητή, με ξεκάθαρες θέσεις και πίστη στη διεθνή νομιμότητα και κυρίως, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Εκείνοι που σίγουρα δεν χάρηκαν με αυτές τις εξελίξεις, εκτός των Τούρκων, είναι οι παροικούντες της… Κουμουνδούρου. Αυτό διότι, την ώρα που εκείνοι είχαν να επιλέξουν ως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στον Τσίπρα και τον… Κανένα, ο Μητσοτάκης συνομιλούσε με τον Μπάιντεν και έκανε μέσω της ομιλίας του στο Κογκρέσο γνωστές της ελληνικές θέσεις. Ταυτόχρονα αναδείκνυε την Ελλάδα ως ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Εν κατακλείδι, με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μπαίνει ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα επιτυχιών της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, οποία μεγαλώνει και ψηλώνει την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Μια αλυσίδα με ενέργειες όπως οι συμφωνίες για ανακήρυξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, διεθνείς συμφωνίες στον ενεργειακό και τον στρατιωτικό τομέα, καθώς επίσης και συμφωνίες με τον αραβικό κόσμο σε διάφορους τομείς για την προσέλκυση επενδύσεων. Συμφωνίες που κάνουν την Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη ξανά στον κόσμο και της δίνουν πίσω την χαμένη αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, που τόσο είχαν καταρρακωθεί.

*Ο Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας