Την εντύπωση αλλά επίσης και την ανησυχία που έχει προκαλέσει στους Τούρκους η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ελλήνων υπουργών στις ΗΠΑ δεν μπορούν να κρύψουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης (17/5) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ την Τουρκία Μανώλης Κωστίδης τα τουρκικά ΜΜΕ εστίασαν στις εικόνες από τη θερμή υποδοχή του Τζο Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό και και στη γραβάτα με την ελληνική σημαία που φορούσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Τούρκος ανταποκριτής του Haber Turk σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη έκανε λόγο για «σόου» της Ελλάδας και του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ αναφέρθηκε και στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν. «Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, στη γείτονα χώρα κατά τις ίδιες πληροφορίες προκαλεί νευρικότητα ότι του χρόνου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των Rafale, το 2027 εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά μαχητικά F-16 και ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για τα υπερσύγχρονα F-35 από το 2028.

Στον αντίποδα, η Τουρκία «τρέχει και δε φτάνει» για τα δικά της F-16 και ενώ ήταν συμπαραγωγός των F-35 εδώ και 15 χρόνια «πετάχτηκε» εκτός του προγράμματος από τους Αμερικανούς λόγω των S-400.