Η ατζέντα με την οποία θα προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθόρισε και το κλιμάκιο υπουργών που ταξιδεύουν μαζί του και οι οποίοι στις διευρυμένες συνομιλίες θα προσπαθήσουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να κλείσουν συμφωνίες σε πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει φυσικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ο οποίος θα έχει χωριστές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Οι δυο άνδρες συνομίλησαν πρόσφατα στο πλαίσιο του σχήματος συνεργασίας 3+1.

Θα συναντήσει επίσης τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι. Με τον τελευταίο, αναμένεται να εξαγγείλουν κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των θαλασσών στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας αλλά και του έμπρακτου και συνεχούς ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για το περιβάλλον.

Επίσης τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει δουλέψει εντατικά στο χτίσιμο των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκαν στην Αθήνα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους οποίους έγιναν εκτενείς διαβουλεύσεις για ενεργειακά θέματα.

Τέλος, η παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως επιβεβαιώνει την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και στην επέκταση της εδραιωμένης συνεργασίας τους με αμερικανικά πανεπιστήμια.

Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου