Γεμάτος σημαντικά θέματα θα είναι ο φάκελος που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που θα διαβαίνει το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου στον Λευκό Οίκο. Από τη στιγμή που Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν θα βρεθούν μόνοι τους ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τους προβληματισμούς του για σειρά θεμάτων στον ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας σε μια από τις κρισιμότερες και ιστορικότερες συγκυρίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η επίσκεψη αυτή δεν θεωρείται μείζονος σημασίας μόνο για την ελληνική πλευρά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του γνωρίζουν ότι η Ελλάδα του σήμερα, αφού πέρασε από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια είναι μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει και που θέληση της ηγεσίας της είναι να παίξει κομβικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον Λευκό Οίκο είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των Ελλήνων οι οποίοι δεν γιόρτασαν όπως άρμοζε, ούτε εντός ούτε εκτός συνόρων λόγω της πανδημίας, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για τον λόγο αυτό η δεξίωση που θα ακολουθήσει την συνάντηση των δυο ηγετών θα έχει χρώμα καθαρά ελληνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αλλά και ο Πρόεδρος της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, αγαπούν και γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό, τον έχουν μελετήσει από την αρχαιότητα, αλλά και την σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Διαμονή στο ιστορικό Blair House

Η ελληνική σημαία έχει πάρει ήδη τη θέση της στο Βlair Ηouse, τον προεδρικό ξενώνα δηλαδή που φιλοξενεί πάντα τους ξένους ηγέτες που είναι προσκεκλημένοι της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Blair House βρίσκεται στην λεωφόρο Πενσιλβάνια σχεδόν απέναντι από τον Λευκό Οίκο και είναι ένα συγκρότημα τεσσάρων διαφορετικών κτιρίων.

Σε αυτό έμεινε και ένας από τους Αμερικανούς προέδρους, ο Χάρι Τρούμαν από το 1948 έως το 1952 όταν ανακαινιζόταν ο Λευκός Οίκος. Εκεί, είχε γίνει και απόπειρα δολοφονίας του Τρούμαν το 1950.

Οι επιδιώξεις της Ελλάδας και οι κρίσιμοι στόχοι

Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δείξει με γλαφυρό τρόπο και μέσα από στοιχεία στους συνομιλητές της ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας σε πολλούς τομείς. Θα περιγραφούν τα βήματα που έχουν γίνει και οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί.

Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ. Της ισχυρής Ελλάδας η οποία δεν έχει ανάγκη από την Ουάσιγκτον ως φτωχός συγγενής να τραβήξει το αυτί του Ερντογάν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αναλυθεί η επιθετική και η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας.

Στην Αθήνα, θεωρούν μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί απεγνωσμένα και ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής να προσεγγίσει και να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός περνάει πρώτος το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Σημαντικός σταθμός το Κογκρέσο

Πολύ σημαντική θα είναι και η ομιλία του πρωθυπουργού την Τρίτη 17 Μαΐου στο Κογκρέσο, σε έναν χώρο που λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις και που διαμορφώνουν πολλές φορές τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στην Τουρκία δεν θα είναι μακροσκελής και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του θα αφιερωθεί στο να αναδειχθούν οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ με βασικό συστατικό μια έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα και λατρεύεται στις ΗΠΑ, τη δημοκρατία.

Αν επιχειρούσε κάποιος να κωδικοποιήσει τα πέντε θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα είναι:

1.  Ελληνοτουρκικά. Παρά την προσπάθεια της Αθήνας να έρθει πιο κοντά με την Άγκυρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδεύει μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η γειτονική μας χώρα όχι μόνο δεν σταμάτησε τις προκλήσεις, ή δεν τις πάγωσε, αλλά τις έχει κλιμακώσει. Αυτές εκφράζονται μέσω των πρωτοφανών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και της πρόθεσης για νέες γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν αυτό γίνει κατανοητό από τον Αμερικανό πρόεδρο και βάλει στην άκρη την πάγια πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ, τότε ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί.

2.  Πολύ ουσιαστικό είναι και το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειές της και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα θυμίσει στον Τζο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα χωρίς δισταγμό και από την πρώτη στιγμή, συμπορεύτηκε με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

3.  Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ ( 3+1) και πως αυτή μετουσιώνεται στην πράξη με τρεις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) να περιμένουν από τον ισχυρό τους εταίρο να τις βοηθήσει να παραμείνουν πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και έτσι να επαναβεβαιωθεί ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

4.  Τα ενεργειακά θα καταλάβουν αρκετή ώρα στην συζήτηση των δυο αδρών. Η Ελλάδα τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

5.  Επενδύσεις. Μετά από μια σειρά αμερικανικών κολοσσών που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα έχοντας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, θα ζητηθεί από την αμερικανική διοίκηση να ενθαρρύνει και άλλους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους και στην χώρα μας επενδύοντας σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο φαρμακευτικός κλάδος, ο τουρισμός κ.α.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο newsbeast, με τις σχέσεις των δυο χωρών να είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα θα δείξει ξεκάθαρα στον εταίρο της ότι είναι παράγοντας υπευθυνότητας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη.