«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα αμυντικά μας συμφέροντα. Για την κυβέρνησή μας συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και εκτός από το γεωπολιτικό βρίσκει και ενεργειακό ενδιαφέρον και η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή».

Και συνέχισε: «Είναι ένα γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη σημασία και διάσταση αν συνυπολογιστεί και η ασταθής συγκυρία με τον πόλεμο και την παγκόσμια αναταραχή σε έξαρση. Στο Αιγαίο η ένταση παραμένει με τις τουρκικές προκλήσεις και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

«Η χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός, «αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή και η συμφωνία διευρύνει την εμβέλειά της, γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Και ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και η ομιλία που θα εκφωνήσει στο Κογκρέσο. «Η χώρα μας ως ισότιμος σύμμαχος μπορεί να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους φίλους του», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναδρομή στα τελευταία τρία χρόνια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η σημερινή συμφωνία θα ήταν μια χίμαιρα αν δεν είχαν προηγηθεί πρωτοβουλίες τα τελευταία τρία χρόνια που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης και έκανε αναφορά στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο αλλά και πως η Ελλάδα μεγάλωσε τα τελευταία τρία χρόνια και δυναμώνει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και τους γείτονές της αλλά και έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία.

«Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί λέει ψέματα»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παράλληλα η κυβέρνηση δεν έχασε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό στο εσωτερικό πεδίο.

Η« χώρα προωθούσε το μεγαλύτερο σχέδιο προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων με 43 δις και κατορθώσαμε παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εισαγόμενη κρίση να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Καταφέραμε οι φόροι να πέφτουν και το εισόδημα να ανεβαίνει. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 380 εκατομμύρια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όταν η ακρίβεια πέρασε τα σύνορα μας διεκδικήσαμε ευρωπαϊκή λύση αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Αυτή η κυβέρνηση που εσείς χαρακτηρίζετε νεοφιλελεύθερη αύξησε κατά 150 ευρώ τον κατώτατο μισθό», τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Και πρόσθεσε: «Στην αδράνεια των Βρυξελλών απαντήσαμε με ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης.

Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις δεν κάλυψαν όλα τα νοικοκυριά και επιστρέφουμε το 60% των πρόσθετων ποσών στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με ποσά από 20 έως 600 ευρώ και το λέω έτσι κύριε Τσίπρα για να το καταλάβετε».

Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί όπως είπε καμία εθνική προσπάθεια δεν φτάνει να ανταπεξέλθει σε έναν ενεργειακό σεισμό.

«Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει το μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού λέει ψέματα», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υψώσει αναχώματα στην ακρίβεια και τόνισε ότι αισθάνεται πως οι αντίπαλοί του δεν αντιλαμβάνονται πως μια ευρωπαϊκή δύναμη μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.

«Όταν άλλοι διαλαλούσαν συνθήματα εμείς έχουμε χειροπιαστές λύσεις. Εμείς θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη. Η απάντηση είναι απλή. Είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία. Η αμυντική μας πολιτική συνοδεύει σταθερά την διπλωματία μας. Η κυβέρνηση διόρθωσε μια προβληματική κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα Rafale που αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο, αποκτά τα ελικόπτερα Romeo, συνοδεύει την υπογραφή της συμφωνίας με την Γαλλία στην πιο προνομιακή τιμή τριών φρεγατών Belhara».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λογοδοτήσει για τις επιλογές του τότε υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. «Να λογοδοτήσει κάποτε και ο παλιός σας συνεταίρος τον έχετε διαγράψει από την μνήμη σας αλλά συγκυβερνούσατε. Σε αυτόν είχατε αναθέσει τον κρίσιμο τομέα της άμυνας δεν έχουμε ασθενή μνήμη», είπε.

Το λέμε ξεκάθαρα: Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να υποστηρίξει την λογική της συμφωνίας με τις ΗΠΑ τόνισε: «Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται γιατί θα συνθλίβεται ή θα βρεθεί σε σκοτεινό κενό. Πείτε μια μια φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες. Η λεγόμενο ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική μετατρέπεται σε εξάρτηση. Δεν μετεωριζόμαστε στα 4 σημεία του ορίζοντα ούτε δηλώνουμε τάχα αδέσμευτοι. Το λέμε καθαρά είμαστε με τον συμμαχία τη Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με την δημοκρατία», τόνισε.

Για την Ουκρανία είπε ότι «μαζί με τα δικά της σύνορα παραβιάζεται και το διεθνές δίκαιο. Κάθε αυταρχικό καθεστώς θα μπορεί να εισβάλλει και να παραβιάζει άλλη επικράτεια. Μετέχοντας στα διεθνή δρώμενα και διαβλέποντας τις συνέπειες για την δική μας περιοχή λέμε ότι είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε δεδομένη στήριξη. Ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς και στο εσωτερικό των συσχετισμών που είμαστε μέλη».

Ειδικά για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Είμαστε ανοικτοί σε θετικές προσεγγίσεις αλλά απόλυτα κλειστοί σε εθνικές υποχωρήσεις και όσον αφορά στο προοίμιο του πρωτοκόλλου και κυρίως όσα προβλέπει επί του πεδίου αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας και επιβεβαιώνουν την ισχύ μας. Μπορούν συνεπώς να βρεθούν διπλά χρήσιμα στην προσπάθειά μας να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη με τους γείτονές μας».

Για τα ενεργειακά τόνισε ότι η εμπειρία της Ουκρανίας μας δίδαξε ότι οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο με τα όπλα αλλά και με τα καύσιμα.

Αλεξανδρούπολη: Μια πόλη υπερπολύτιμη

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μια περιοχή όχι μόνο στρατηγικού αλλά και ενεργειακού ενδιαφέροντος. Είναι μια πόλη υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την βαλκανική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη γιατί μέσω αυτής θα μπορούν να εφοδιάζονται με φυσικό αέριο μειώνοντας την εξάρτηση από την Ρωσία. Οφελεί λοιπόν ή όχι τα εθνικά συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η χώρα σήμερα διαθέτει πολύ καθαρή ματιά στα θέματα των διεθνών εξελίξεων και σαφείς στόχους τους οποίους υπηρετεί με συγκεκριμένες πολιτικές. Και οι στόχοι αυτοί αποτυπώνονται και στη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της βουλής.

«Φοβάμαι ότι και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση. Λέει όχι σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει την χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις. Λυπάμαι».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε την ελληνογαλλικη αμυντική συμφωνία γιατί υποστήριζε ότι θα επέστρεφαν φέρετρα ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ. Μην προσθέσετε στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας άλλο ένα, είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός απέρριψε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν για μόνιμη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος. Μίλησε για ανοησίες όσων μιλάνε για εκχώρηση ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο ο οποίος υποστηρίζει ότι θα αλλάξουμε νόμισμα και θα πάμε με το δολάριο αλλά και ότι κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση. Το αεροδρόμιο της Καρπάθου εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Θα προσγειώνονται διαστημικά λεωφορεία στην Κάρπαθο αλλά δεν θα ξέρουμε πως θα φεύγουν βέβαια, αυτό είναι άλλη υπόθεση», είπε σκωπτικά. Αυτόν είχατε υπουργό Άμυνας και έρχεστε να κουνήσετε το δάχτυλο και να μας την βγείτε όταν είναι γνωστή η ιστορία με ποιους συγκυβερνούσατε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε για ακόμα μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει θέση λέγοντας ότι «η εξωτερική πολιτική δεν χωρά αντιπαραθέσεις και το εθνικό συμφέρον πρέπει να είναι πέρα και πάνω από κομματικές παρωπίδες. Ο εύκολος δρόμος είναι της δημαγωγίας αλλά ο πατριωτισμός της ευθυνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση», είπε καταλήγοντας και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την συμφωνία.