Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στη τουρκική τηλεόραση και έκανε προκλητικές δηλώσεις σχετικά το Κυπριακό, αναφέροντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να το λύσουμε». Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν ξέρουμε πότε μπορεί να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του Κυπριακού, οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να το λύσουμε».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό φάνηκε στο Κραν Μοντάνα. Θεωρούμε πως μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή και να ωφεληθούν όλες οι πλευρές».

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πόλεμο στην Ουκρανία και σημείωσε ότι «τα γεγονότα στη Μπούκα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις. Όμως, παρά τις δυσκολίες ελπίζουμε σε κατάπαυση του πυρός».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Αν τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλουν κυρώσεις θα συμμορφωθούμε και θα τις εφαρμόσουμε. Θα διατηρήσουμε την ισορροπημένη στάση μας. Θα λάβουμε επίσης μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αλλά το πιο σημαντικό, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις προσπάθειές μας».