«Κατάργηση του παραλιακού πεζόδρομου στην Επένδυση του Ελληνικού», καταγγέλλουν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, με επικεφαλής τη Θεοπίστη Πέρκα απευθύνουν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) πολεοδόμησης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά.

Όπως αναφέρουν, «με την εν λόγω ΚΥΑ -η οποία συντάχθηκε χωρίς τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών- καταργείται ο παραλιακός πεζόδρομος στην παραλία του Αγ. Κοσμά, περιορίζοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτή».

Όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι:

Η ΚΥΑ πολεοδόμησης του Ελληνικού, εντάσσεται στις ΚΥΑ εφαρμογής του ΠΔ του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού, που εγκρίθηκε από το ΣτΕ κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 16.3.2022 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΑΓΕ/21933/89 (1219 Β΄) ΚΥΑ τροποποίησης της ΚΥΑ πολεοδόμησης, όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου. «Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς, βάσει των γενικών αρχών του Διοικητικού Δικαίου, όλες οι πράξεις της διοίκησης προκειμένου να είναι νόμιμες, πρέπει να εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου και να τροποποιούνται με την ίδια διαδικασία που εκδόθηκαν. Προκύπτει δηλαδή ότι το Γραφείο Ελληνικού, αναρμοδίως, υποκατέστησε τις αρμόδιες Δ/νσεις (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ΔΙΠΑ) για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών του Ελληνικού», αναφέρουν οι βουλευτές.

Σημειώνουν ότι «επιπλέον προκύπτει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εισηγήθηκε θετικά χωρίς τις εισηγήσεις των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ αλλά ούτε καν του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εισηγήθηκε στις 10.12.2021 και το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε εκ των υστέρων την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ στις 17.12.2021».

Η κατάργηση του παραλιακού πεζόδρομου στην παραλία του Ελληνικού, θα δυσχεράνει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία, αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη του παραλιακού πεζόδρομου που θα διευκόλυνε την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία του Αγίου Κοσμά.

«Μιλάμε για αυτονόητη υποχρέωση προάσπισης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία», αναφέρουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν ότι η ΚΥΑ πολεοδόμησης, περιλάμβανε και την περιβαλλοντική αδειοδότηση στις περιοχές πολεοδόμησης και «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αλλαγή θέσης ενός δρόμου ή ενός πεζοδρόμου ή οι αλλαγές και αντιμεταθέσεις σε συγκεκριμένα μεγέθη π.χ. σε συντελεστές δόμησης ή η διαφορετική χάραξη και όδευση έργων/δικτύων που συμπαρασύρονται από τη διαφορετική χάραξη των δρόμων ή πεζοδρόμων, απαιτεί εκ νέου εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίπτωσης του έργου στο περιβάλλον».

«Η σπουδή της κυβέρνησης για ικανοποίηση των αιτημάτων του επενδυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια δικαίου της επένδυσης, η οποία καταστρατηγείται», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν, με Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, τα έγγραφα της Ελληνικό ΑΕ, δηλαδή της Lamda Development, προς το Γραφείο Ελληνικού σχετικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ, καθώς και την αποδοχή ή μη του περιεχομένου του φακέλου συμμόρφωσης από την αρμόδια υπηρεσία.