Μια πολύ δύσκολη εβδομάδα ξεκινά σήμερα για την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μπαίνει στην 12η ημέρα της. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνονται διαρκώς για την κατάσταση ειδικά στην Μαριούπολη, η οποία σφυροκοπείται ανηλεώς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όλοι πάγωσαν όταν άκουσαν χθες ότι ο χώρος που στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο δέχθηκε πυρά ευτυχώς τελικά χωρίς να υπάρξουν απώλειες.

Η Αθήνα είναι σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ειδικά μετά και την ακραία αντίδραση από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της χώρας μας.

Η Μαρία Ζαχάροβα, σε ένα κρεσέντο εναντίον της Ελλάδας έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην χώρα μας για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Μίλησε για εγκληματική απόφαση αποστολής όπλων στην Ουκρανία και δεν δίστασε να τονίσει ότι οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση.

Απαράδεκτες οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ

Η απάντηση ήρθε αρχικά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο: «Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της».

Λίγη ώρα αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντούσε δια του εκπροσώπου του: «Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση».

Εβδομάδα αποφάσεων για την Ευρώπη – Το βλέμμα και στο Φανάρι

Σε αυτό το κλίμα η Ευρώπη προσπαθεί να καταλάβει ποιες είναι οι προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ποιες θα είναι οι επόμενες απαντήσεις στον τομέα των κυρώσεων.

Το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα έχει αναμφίβολα μεγάλο ενδιαφέρον για δυο λόγους: Ο ένας είναι η Σύνοδος των 27 που θα γίνει στο Παρίσι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Γαλλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και αναπόφευκτα αναμένεται να συζητηθούν τόσο οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία αλλά και το πως θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση με τις προτάσεις της χώρας μας να είναι στο τραπέζι.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραβρεθεί στο Φανάρι στην θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Αυτό που συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες σε επίπεδο σεναρίων είναι ότι την Κυριακή 13 Μαρτίου θα είναι στην Κωνσταντινούπολη και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάποιοι βλέπουν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι δυο άνδρες.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωνε: «Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων».