O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 3 Μαρτίου, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τόνισε, επίσης, τη σημασία των αποφάσεων της ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα παρείχε, από την πρώτη στιγμή, αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημείωσε, δε, πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιτάσσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την πρόθεση κρατών-μελών της ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι είναι καταδικαστέα κάθε μορφή αναθεωρητισμού, που στρέφεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας.

Για τη «Στρατηγική Πυξίδα», που θα υιοθετηθεί σύντομα από την ΕΕ, τόνισε ότι πρέπει να αντανακλά με σαφήνεια τις συνθήκες που δημιούργησε η ρωσική εισβολή αλλά και όλες τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ΕΕ, με βάση την ανάλυση απειλών (Threat Analysis).

Ανέδειξε, επίσης, την ανάγκη ομοιόμορφης, συνεπούς και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογής των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας από το σύνολο των χωρών, προκειμένου αυτές να αποδώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Κατά τη συνομιλία, προστίθεται στην ανακοίνωση, αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.