«Ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής» του ελληνικού δανείου αίρει ουσιαστικά η δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του, δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Λιβύη κάνοντας λόγο για «θετική απόφαση».

Σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά τις διμερείς επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες στις δύο ημέρες της Συνόδου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη. Είπε, επιπλέον, ότι οι αγορές συνεχίζουν τις δυσκολίες ωστόσο η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να παρέμβει.

«Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι», επισήμανε και διαχώρισε την περίπτωση της Ιρλανδίας από εκείνη της Ισπανίας. Τόνισε ότι η Ιρλανδία έχει ειδικό πρόβλημα με τις τράπεζες, ενώ η Ισπανία είναι μια «υγιής οικονομία», τα προβλήματα της οποίας δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας. Σχετικά με το έλλειμμα της Ισπανίας ο Γ. Παπανδρέου ανάφερε ότι ήταν μικρό αλλά μεγάλωσε με την κρίση.

«Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα», τόνισε. «Έχουμε τις επαφές μας με πολλούς και πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια κοινά σημεία για τη μετεξέλιξη της κατάστασης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Υπογράμμισε δε ότι η εμπειρία της χώρας μας είναι πολύτιμη για τους άλλους, προσθέτοντας: «γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος μετείχε στη Σύνοδο ως παρατηρητής. Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντάλλαξαν απόψεις και η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.