Κομβική θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων καθώς όπως όλα δείχνουν, αυτά τα οποία θα εισηγηθεί, θα σημάνουν την αρχή του τέλους των περιορισμών που έχουν απομείνει απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο Φεβρουάριος, ο μήνας που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην χώρα μας το 2020, θα είναι και ο μήνας που – όπως όλα δείχνουν- θα σηματοδοτήσει το τέλος των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Κοινωνία και οικονομία, περιμένουν ένα σήμα για χαλάρωση των μέτρων, έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν αλλά και οι πολίτες να αρχίσουν να βρίσκουν συνήθειες που έχουν «παγώσει» εδώ και δυο χρόνια.

Παρέα διασκεδάζει σε μπαρ

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους ειδικούς, ότι επιθυμεί να επιτραπούν οι όρθιοι στην διασκέδαση, οι σχολικές εκδρομές, τα συνέδρια, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα. Όλα αυτά, αν δοθεί το πράσινο φως θα ισχύσουν από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Αυτή, θα είναι η αρχή και θα αποτελέσει τονωτική ένεση για κλάδους, όπως τα τουριστικά γραφεία που στην κυριολεξία «γονάτισαν» τα τελευταία χρόνια, αφού οι μαζικές εκδρομές ήταν απαγορευτικές. Αν επιτραπούν οι σχολικές εκδρομές και τα συνέδρια ο κλάδος αυτός θα πάρει μια σημαντική πρώτη ανάσα πριν από το καλοκαίρι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι στην σημερινή αλλά στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών θα αποφασιστεί και η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Τι θα γίνει με τα καρναβάλια

Οι ειδικοί έχουν δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να δουν εικόνες συνωστισμού στις αποκριάτικες παρελάσεις, τουλάχιστον όπως τις συνέβαινε προ πανδημίας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαγορεύεται κάποιος να διοργανώσει ένα αποκριάτικο πάρτι αλλά μόνο για εμβολιασμένους.

Σε παρελάσεις μεγάλων πόλεων με παράδοση στα καρναβάλια θα υπήρχε σίγουρα υπερμετάδοση του ιού, ειδικά της Όμικρον.

Αν όμως επιτραπούν οι όρθιοι στην διασκέδαση, μικρές συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να «μεταμφιεστούν» σε μίνι καρναβάλια αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Αυτό που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση είναι ότι όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να ισχύουν στο ακέραιο και μάλιστα επισημαίνουν με νόημα ότι η Πολιτεία έχει κάνει με το παραπάνω το χρέος της προς την κατηγορία αυτή των πολιτών, οι οποίοι με την στάση τους δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά.