Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκος Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην υπάρχει δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών.

«Δεν μπορεί να κάνετε αναφορά κύριε Μητσοτάκη στο κύμα της ακρίβειας επιμένοντας σε μία πολιτική η οποία αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία σήμερα που χειμάζεται, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και στην πολιτική της διεθνούς αναξιοπιστίας. Σας ακούει να τα λέτε αυτά ο ελληνικός λαός, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 6,2% και δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του. Σας ακούει να τα λέτε την ώρα που ψηφίζεται 7 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλισμούς. Και μας λέτε ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε στα ελλείμματα. Αναρωτιέμαι, δεν έχετε διδαχτεί τίποτα από την πρόσφατη ιστορία του τόπου;» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

Όπως τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σήμερα έχετε εξοπλιστικές δαπάνες 7 δισεκατομμυρίων, χωρίς να μπαίνει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τι μπορεί λοιπόν να σκέφτεται ο πολίτης, που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του, όταν σας βλέπει να οικειοποιήστε την αγορά εξοπλισμών που γίνονται με χρήματα του ελληνικού λαού και να φτιάχνετε και κομματικό σποτάκι όπου παρουσιάζετε αντί για το εθνόσημο, το κομματικό σας έγκλημα στα φτερά των αεροσκαφών που πληρώνει από τους κόπους και από τις θυσίες του ο Έλληνας φορολογούμενος; Λες και πληρώθηκαν από το κομματικό σας ταμείο τα αεροσκάφη. Τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης, όταν βιώνει αυτή την τρομακτική ενεργειακή κρίση που έχει μετατραπεί σε μία πρωτοφανή κρίση ακριβείας και παρακολουθεί ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας σφοδρής ρωσο-ΝΑΤΟϊκής κρίσης, διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από την γειτονική Βουλγαρία;».

«Είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες»

φρεγάτα Belh@rra

Και πρόσθεσε: «Κάνεις κύριε Μητσοτάκη δεν αμφιβάλλει για την σημασία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνάμεις της χώρας. Ειδικά, μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας λόγω των μνημονίων και της κρίσης και ειδικά δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μία δεκαετία στη χώρα, και παρά το γεγονός ότι ακόμη τότε δεν είχαμε εξέλθει της μνημονιακής επιτήρησης, ήταν η αναβάθμιση των F 16 που έγινε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε μία χώρα που πριν από μία δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, σε μία χώρα που και σήμερα βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες που μας οδήγησαν στην δημοσιονομική εκτροπή και την ίδια στιγμή να επικαλείστε την σύνεση.

Μία και με προκαλέσατε, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής όσον αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: στηρίζουμε σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων. Και στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίσουμε την αγορά των φρεγατών. Μία αγορά άλλωστε που διαπραγματευτήκαμε εμείς ως κυβέρνηση, παρά τους πολύ σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαμε τότε και που εσείς ευτυχώς δεν έχετε σήμερα. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Rafale. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια αξιοποίησής τους και μάλιστα πάλι χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Και θεωρούμε πολύ προβληματικό ότι δεν υπάρχει καμιά μεταφορά τεχνογνωσίας και ότι δεν εξασφαλίζονται σε όλες τις φρεγάτες κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό μας. Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε απολύτως σαφής σε ό,τι αφορά την στήριξη αυτού του προγράμματος γιατί αυτό σημαίνει για εμάς αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση».