Μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης κάλεσε να εκπέμψει η Βουλή ο πρωθυπουργός στην συζήτηση για την αμυντική συμφωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο, υπηρετούνται οι δυο πιο κομβικές δεσμεύσεις να ενισχυθεί το οπλοστάσιο και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μιλάμε για μια αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο και μια εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι γι’ αυτό η Βουλή καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει τους βουλευτές να επικυρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των αμυντικών συμβάσεων αυτών.

Έως τέλος του καλοκαιριού οι αποφάσεις για τις νέες φρεγάτες

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στις φρεγάτες Belharra είπε ότι θα ανανεώσουν την ραχοκοκαλιά του στόλου μας. Τόνισε ακόμα ότι έτσι θωρακίζεται η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν 4 νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.

Είπε ακόμα ότι είναι ένα εξαιρετικά διαρθρωμένο σχέδιο αφού υπάρχουν πρόνοιες και για τον στρατό Ξηράς. Το χαρακτήρισε υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Μάλιστα σημείωσε ότι θα φτάσουν νωρίς στην χώρα μας και χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Αθήνας οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές.

Μητσοτάκης: Κάποιοι στην Άγκυρα παραχαράσσουν ταυτόχρονα, Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» είπε ακόμα στην ομιλία του για την αμυντική συμφωνία στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ακόμα αναφερόμενος στην Τουρκία ότι πολλές φορές δρα εκβιαστικά απέναντι στην συμμαχία και ενίοτε εξοπλίζεται με ρωσικά συστήματα. «Κάποιοι στην Άγκυρα παραχαράσσουν ταυτόχρονα, Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Μητσοτάκης σε Γιώργο Τσίπρα: Για τη ΝΔ η Άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός

Αναφορά στην φράση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» αλλά και γενικότερα στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όσες συμφωνίες έχουν έρθει στην Βουλή, έκανε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Μου έκανε εντύπωση είπε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέτε ναι στις Belharra και τις τορπίλες, όχι στα Rafale που είχατε υπερψηφίσει ενώ ειχατε καταψηφίσει την αμυντική συμφωνια με την Γαλλία τα βάζετε σε ενα κοινοβουλευτικό μίξερ και καταλήγετε στο παρών. Και διερωτήθηκε: «Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή;», αναρωτήθηκε.

Για τον Γιώργο Τσίπρα είπε: «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Έλληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι; Γι αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία».

Τι είπε για την οικονομία

Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ ψηλότερη της πρώτης. Τρίτον τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω κινήσεις που θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.