Στην επανακατάθεση της τροπολογίας για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία ζητώντας να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Όπως τονίζουν στη αιτιολογική έκθεση οι υπογράφοντες βουλευτές, «η μείωση αφορά σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης», και προτείνεται να έχει διάρκεια ισχύος για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022.

«Με προτεινόμενη διάταξη της τροπολογίας, υποστηρίζουν, προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την 15η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Απριλίου 2022, όταν οι ανάγκες του πληθυσμού είναι αυξημένες.

Για τις ανωτέρω χρονικές περιόδους των αντίστοιχων άρθρων, ο φόρος που αντιστοιχεί στην αμόλυβδη βενζίνη και τη βενζίνη χωρίς μόλυβδο με προσθήκη ειδικών προσθέτων μειώνεται από τα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 359 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο κίνησης (DIESEL) μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη) θέρμανσης, μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράλληλα, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση και αφορά λοιπούς καταναλωτές, μειώνεται από 1,5 ευρώ ανά Gigajoule, σε 0,30 ευρώ ανά Gigajoule».

Και προσθέτουν: «Οι παραπάνω μειωμένοι συντελεστές κινούνται στα κατώτατα όρια των συντελεστών ΕΦΚ της ΕΕ και επιφέρουν την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι η αναχαίτιση του νέου κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ».