Το θέμα της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και αποφυγής απόδοσης ΦΠΑ, θέτει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. στη χρήση καρτών ανά κάτοικο με 6.88 συναλλαγές τον χρόνο, όταν στην Κύπρο έχουμε 47.6 συναλλαγές, στην Ισπανία 54.6, στην Ιρλανδία 94.8, στην Πορτογαλία 116.1, ενώ στην Εσθονία 170, στη Φινλανδία 224.7 και στη Σουηδία 249.7 συναλλαγές» και τονίζει ότι «η επέκταση ηλεκτρονικών καρτών στις συναλλαγές, καταναλωτών και επιχειρήσεων, εξορθολογίζει τα συστήματα πληρωμών, μειώνει το κόστος μετρητών για τις επιχειρήσεις (στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.5% του τζίρου) και, κυρίως, αποτυπώνει πλήρως τις οικονομικές δραστηριότητες, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «ποια είναι η στρατηγική της για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις χώρες με τη χαμηλότερη χρήση, όπως η Ελλάδα», καθώς επίσης «ποια κίνητρα, φορολογικά ή άλλα θα μπορούσαν να δοθούν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η χρήση καρτών συναλλαγών», ενώ καταλήγοντας, ρωτά συγκεκριμένα την Επιτροπή «ποιες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις παρέχει το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση μέρους του κόστους εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS)».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Παρά τις αυξητικές τάσεις στη χρήση ηλεκτρονικών καρτών από τους Ευρωπαίους, η είσοδος του «πλαστικού χρήματος» στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, διαφέρει πολύ μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στη χρήση καρτών ανά κάτοικο με 6.88 συναλλαγές το χρόνο, όταν στην Κύπρο έχουμε 47.6 συναλλαγές, στην Ισπανία 54.6, στην Ιρλανδία 94.8, στην Πορτογαλία 116.1, ενώ στην Εσθονία 170, στη Φινλανδία 224.7 και στη Σουηδία 249.7 συναλλαγές. Με δεδομένο ότι η επέκταση ηλεκτρονικών καρτών στις συναλλαγές, καταναλωτών και επιχειρήσεων, εξορθολογίζει τα συστήματα πληρωμών, μειώνει το κόστος μετρητών για τις επιχειρήσεις (στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.5% του τζίρου) και, κυρίως, αποτυπώνει πλήρως τις οικονομικές δραστηριότητες, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Ποια είναι η στρατηγική της για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις χώρες με τη χαμηλότερη χρήση, όπως η Ελλάδα;
  • Ποια κίνητρα, φορολογικά ή άλλα, θα μπορούσαν να δοθούν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η χρήση καρτών συναλλαγών;
  • Ποιες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις παρέχει το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση μέρους του κόστους εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS);
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.