Μια πολύ δύσκολη ημέρα και ακόμα μια πολύ απαιτητική νύχτα ήταν οι χθεσινές με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας που έπληξε και πλήττει με σφοδρότητα την Αττική.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησε μια πρωτοφανής χιονόπτωση και για πρώτη φορά οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου είδαν τόσο πολύ χιόνι να πέφτει σε τόσο λίγες ώρες.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Οι συσκέψεις ήταν διαρκείς στην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που ήταν σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος με χιλιάδες οδηγούς σε όλο το λεκανοπέδιο να βρίσκονται εγκλωβισμένοι ή ακινητοποιημένοι επί ώρες στην Αττική Οδό αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους αποφασίστηκε η λήψη μέτρων έτσι ώστε η σημερινή ημέρα να κυλήσει πιο ήρεμα.

Πρώτο μέλημα ήταν ο απεγκλωβισμός των οδηγών ειδικά από την Αττική οδό για την οποία μίλησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να αναζητηθούν ευθύνες. Λίγο αργότερα αποφασίστηκε να μπει στην μάχη και ο στρατός έτσι ώστε να συνδράμει στον απεγκλωβισμό των οδηγών. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε να κηρυχθεί για σήμερα κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Μάχη όλη τη νύχτα

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο στρατός είχε φτάσει σε όλα τα σημεία και αυτό συνεχίστηκε όλη τη νύχτα. Μοιράστηκαν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούσαν τους πολίτες αν το επιθυμούσαν σε ασφαλές σημείο που τους υποδείκνυε η ΓΓΠΠ και η Αστυνομία.

Επίσης και η TPAINOΣE, μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας, για να ενισχύσει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό , δρομολόγησε άμεσα ένα συρμό χωρητικότητας 300 θέσεων στον Προαστιακό έτσι ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον κόσμο σε προστατευόμενο περιβάλλον.

Αργία στον δημόσιο τομέα

Την αναστολή λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών για σήμερα αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, περιοχές της επικράτειας που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης, στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην περιφερειακή ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες ‘Ανδρου, Μήλου, Θήρας, ΚέαςΚύθνου, Μυκόνου, Νάξου, Σύρου, Τήνου και Πάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Εξαιρούνται της συγκεκριμένης απόφασης:

(α) οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,

(β) οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,

(γ) οι δημόσιες δομές υγείας,

(δ) τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και

(ε) υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ποια καταστήματα θα είναι κλειστά και πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Χιόνια στην Κυψέλη

Κλειστά, σήμερα θα είναι λιανικό εμπόριο και τράπεζες. Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων σε Αττική και περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία, θα είναι ανοικτά από 10 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Η αργία της λειτουργίας των πιο πάνω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ. Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς – Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

Χωρίς τηλεκπαίδευση τα σχολεία που θα είναι κλειστά

Χιονισμένο τοπίο στην Αθήνα

Σήμερα, δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στα σχολεία που παραμένουν κλειστά εξαιτίας της κακοκαιρίας και δεν θα διενεργηθούν σελφ τεστ. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρου Κόπτση:

«Λόγω της κήρυξης γενικής αργίας, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 25/1, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης). Στις περιοχής που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Σελφ τεστ δεν θα διενεργηθούν αύριο στις περιοχές με κλειστά σχολεία. Θα δοθούν νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για το πρόγραμμα διενέργειας σελφ τεστ αυτήν την εβδομάδα στις περιοχές αυτές».

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast από τα χιόνια στην Αθήνα